Najsavremeniji inovativni lekovi stigli u bolnice posle pet godina

Nova nada za pacijente koji boluju od karcinoma jetre, jajnika, prostate i hematoloških oboljenja, u bolnice su stigli najsavremeniji inovativni lekovi.
Za stavljanje 23 inovativna leka na pozitivnu listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo zdravlja izdvojilo je 995 miliona dinara. 
 
Posle pet godina pauze, inovativni lekovi su konačno stigli u Srbiju i najsavremenija terapija sada je dostupna pacijentima. Uz saglasnost Vlade, Ministartsvo zdravlja formiralo je posebnu komisiju, koja je radila na ubrzavanju procesa uvođenja inovativnih lekova, da uvođenje bude sistemsko i da se obavlja kontinuirano svake godine. 
 
"Posle pet godina, napokon imamo nove inovativne lekove za naše pacijente. Centralna komisija je skoro celu godinu radila na odabiru i odredjivanju prioriteta”, rekao je Zoran Radojičić, direktor UDK Tiršova. 
 
"Najprioritetniji su bili lekovi za decu i svi lekovi koji su za decu su aplicirani su prihvaceni i dostupni su sada nasim pacijentima", dodao je. 
 
Skoro 40 godina nije bilo moderne terapije za pojedine karcinome, kao što su karcinomi jetre, prostate i jajnika, a stavljanjem onkoloških inovativnih lekova na pozitivnu listu, onkološki pacijenti imaće najsavremeniju terapiju. Na pozitivnoj listi su i lekovi za transplantaciju kao i za lečenje steriliteta. 
 
"Za ove najsavremenije inovativne lekove, njih 11 koje odobrava centralna komisija već je odboreno za 35 pacijenata i to su lekovi za lečenje melanoma za lečenje karcinoma jajnika, za lečenje karcinoma prostate, karcinoma jetre i za teška hematološka oboljenja", objasnila je Verica Lazić, direktorka RFZO. 
 
Od 23 inovativna leka koji su uvedeni na pozitivnu listu, 22 su bolnički lekovi, a jedan se izdaje o trošku RFZO uz recept u apotekama. 
 
"Na toj listi A se nalazi bunstentan, to je lek za plućnu hipertenziju i RFZO je predvideo da se taj lek može dobiti na recept ukoliko postoji mišljenje konzilijarno od tri lekara iz sekundarne zdravstvene ustanove i pacietni koji imaju taj propisan recept mogu ga dobiti”, rekla je Tathjana Žunić iz Apoteke Beograd. 
 
Do kraja godine u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima biće još inovativnih lekova, najavljuju iz RFZO.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.