Šolja mleka podstiče rad jajnika

Hrana i plodnost su povezani.
"Potrebne su vam zdrave jajne ćelije i zdravi spermatozoidi, ali i dobro stanje organizma da bi se oplodnja desila i da bi se plod pravilno razvio. Da biste sve to postigli, neophodan vam je poseban režim ishrane", objašnjava nutricioni­stkinja Branka Mirković.
 
Lekari procenjuju da svaki šesti par u Srbiji ima problem sa začećem. Svaki treći muškarac i svaka treća žena suočavaju se sa primarnim sterilitetom.
 
Na pomen nutricionističkog aspekta u oplodnji mnogi parovi u prvi mah ustuknu jer im je previše komplikovano da promene navike. Drugi pak nemilosrdno izbacuju iz ishrane baš svaku namirnicu, za koju se sumnja da nije zdrava. Takav stav može da prouzrokuje još više stresa, koji nije poželjan.
 
Nutricionistkinja Branka Mirković poručuje da se pridržavate četiri osnovna pravila ishrane, poboljšaćete zdravlje reproduktivnih organa, stres ćete svesti na najmanju meru i obezbedićete organizmu sve neophodne nutritijente. Pre nego što pređete na nov režim ishrane, neophodno je da sprovedete četvorodnevnu detoksikaciju.
 
Namirnice bogate omega-3 kiselinama:  ove namirnice spada sitna masnija riba poput skuše, haringe, sardine ili lososa, koji je i odličan izvor vitamina D. Ribu bi trebalo da jedete dva-tri puta nedeljno. Slede namirnice koje sadrže zdrave masti kao što su avokado, orah, semenke bundeve i seme lana. Omega-3 masne kiseline utiču na bolju propustljivost ćelijskih membrana, uključujući i jajnu ćeliju. Nikako ne preskačite brazilski orah, koji je pun estrogena.
 
Kuvano povrće
 
Tradicionalna kineska medicina ističe da topla hrana pospešuje plodnost, a da previše sirovih namirnica otežava rad organa za varenje, naročito uveče. Kuvajte povrće na pari.
 
Mlečni proizvodi
 
Šolja-dve punomasnog mleka dnevno povoljno deluje na jajnike. Možete da uzimate i punomasni jogurt i sir, pošto vašem telu treba i malo masnoće kako bi apsorbovalo nutritijente važne za plodnost.
 
Četiri dana detoksikacije
 
Rigorozne dijete ne dolaze u obzir kada želite da ostanete u drugom stanju. Naprotiv, brza i efikasna detoksikacija organizma osmišljena je tako da na najoptimalniji način pripremi vaše telo za nov način hranjenja. Pravilna proizvodnja hormona i digestivni sistem tesno su povezani, te ako vam organi za varenje rade na pravi način, i hormoni će se lučiti onako kako treba.
 
Šta jedete tokom detoksa?
 
Jedite povrće (bilo koje), voće (sve osim suvog), sveže začinsko bilje (vlašac, peršun i korijander, koji su prirodni čistači organizma), pasulj (sočivo), integralne žitarice (cerealije sa zrnima ovsa, raži i ječma, nikako sa pšenicom, i integralni pirinač), koštunjavo voće, semenke i ulja semenki, mleko biljnog porekla (sojino ili pirinčano), voćne i biljne čajeve, mineralnu vodu. U ishranu uvrstite i belu ribu (poput bakalara, lista i škarpine), belo meso (pileće i ćureće), jaja, jogurt, med, koštunjavo voće (najviše badema, brazilskog oraha i oraha), suvo voće.
  • Shimmy

    10.03.2017 10:13
    @Instant
    Koliko vegana je potrebno da se nepotrebno zamene sijalice na ulicnoj rasveti?

    Jedan, ukoliko mu nabijes dovoljno veliki osecaj krivice :)
  • Instant

    10.03.2017 08:28
    Preobraćaj u veganstvo
    Koliko vegana je potrebno da bi se promenila sijalica.

    -Nijedan. Vegani ne mogu da promene ništa.
  • Moja Kravica

    10.03.2017 04:12
    mleko je zlo nezdravo
    Snimak koji je prekkuče objavila organizacija Sloboda Za Životinje.
    Užasan tretman mlečnih krava i teladi na farmama PKB:
    http://www.facebook.com/story.php?story_fbid=10154266602600936&id=44670640935

    Ako mislite da je na zapadu bolje:
    https://youtu.be/udiBgzcqNNY

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.