Namerno izbegavanje glutena može biti štetno

Već duže vreme vlada trend eliminacije glutena iz ishrane, ali Američko udruženje kardiologa upozorava da to može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Osobe koje bez ikakvog opravdanog razloga izbegavaju gluten u većem su riziku od dijabetesa tipa 2, otkrili su naučnici.

Stručnjaci Univerziteta Harvard pregledali su tri studije o uticaju glutena na zdravlje osoba koje nisu alergične na taj protein iz žitarica koje su obuhvatile ukupno 200.000 ispitanika.

Iste studije su pokazale da kod osoba koje nisu osetljive na gluten i nemaju celijakiju, ta komponenta ni na koji način ne škodi zdravlju.

Naučnici su, naime, utvrdili da osobe koje su favorizovale proizvode bez glutena, nisu unosile dovoljno vlakana u ishrani, a poznato je da namirnice bogate vlaknima smanjuju opasnost od razvoja dijabetesa.

Nutricionisti upozoravaju i na vrlo visok glikemijski indeks hrane bez glutena, koja je siromašna vlaknima, vitaminima i mineralnima. Oni upozoravaju i da takva zamenska hrana može sadržati brojne toksične aditive.

Glikemijski indeks kategorizuje hranu prema brzini podizanja nivoa glukoze, odnosno šećera u krvi. Hrana s niskim glikemijskim indeksom vari se duže i zato izaziva manji porast nivoa glukoze u krvi, za razliku od one s visokim.

  • Ana

    14.03.2017 15:25
    Gluten
    Tekst koji obrađuje gluten, celijakiju i necelijakijsku osetljivost:

    https://istinevszablude.wordpress.com/2016/04/08/gluten-neprijatelj/

    Pročitajte, informišite se i odvojite pomodarstvo od bolesti.
  • Andrija Šrek

    14.03.2017 15:10
    ?
    Stvarno, zašto bi neko, ko NIJE preosetljiv na pšenično brašno i ko NEMA celijakiju, izbegavao gluten?
    Oh, wait...
  • Milan

    14.03.2017 09:19
    ...a da ti ne uđe
    Nije toliki problem ishrana bez glutena (tj. pšenice) nego što ljudi hoće da jedu bez glutena, a da sve bude isto, pa kupuju razne gotove proizvode poput "hleb bez glutena", "keks bez glutena" itd. koji su zaista puni koječega, a uz to koštaju nenormalno mnogo. Jednostavno, treba umesto hleba jesti integralni pirinač, dosta voća, povrća i neće faliti vlakana.
    Slično je i sa vegetarijancima koji jedu nekakve "vegetarijanske šnicle", jer hoće da budu fensi, a ne bi da se odreknu šnicle. Kuvani pasulj ili grašak imaju sve što i te "šnicle", a mnogo su zdraviji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).