U Srbiji pojedinačni slučajevi malih boginja

U Srbiji se registruju samo pojedinačni slučajevi obolelih od malih boginja, izjavila je šefica Odeljenja za epidemiološki nadzor Instituta za javno zdravlje Srbije, Dragana Dimitrijević.
Prema njenim rečima, u poslednjih deset dana nije bilo novoobolelih: "U Srbiji smo krajem februara imali sedam prijavljenih slučajeva obolevanja od malih boginja na teritoriji Rasinskog okruga. U poslednjih 10 dana nije bilo prijava novoobolelih od ove bolesti". 
 
Istovremeno, u Rumuniji "bukti" epidemija malih boginja. U toj državi je do sada registrovano više od 3.000 obolelih i 16 smrtnih ishoda, podaci su Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. 
 
Doktorka Dimitrijević kaže da je vakcinacija najbolja prevencija ove bolesti. Kako navodi, obuhvat vakcinacijom u Srbiji je različit, te da je za vakcinaciju MMR-om (male boginje, zauške, rubeola) u drugoj godini života deteta obuhvat 81 odsto, a u sedmoj godini života (revakcinacija) obuhvat je 91 odsto.
 
"Važno je da naglasimo da u odnosu na prethodnu godinu, 2015. godinu, imamo porast obuhvata vakcinacijom u sedmoj godini sa 87,5 odsto na 91 odsto, što je značajno i važno u ovom trenutku", naglasila je Dimitrijević.
 
Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović kaže da se od uvođenja vakcinacije protiv malih boginja u Srbiji beleži sve manje oboljevanja od te bolesti, te da su to danas sporadični slučajevi.
 
"Zadnji put je bilo više obolelih početkom devedesetih godina i od tada imamo pojedinačne slučajeve oboljevanja. Nekada su to manje grupe koje su međusobno povezane, do desetak ljudi, ali ne više od toga", rekao je Stevanović. Pojašnjava da su male boginje osipna groznica, visoko zarazna bolest dečjeg uzrasta, od koje ne oboljevaju samo osobe koje su imunizovane bilo da su dobile vakcinu, bilo da su prethodno imale tu bolest i da su je prebolele.
 
"Procenat komplikacija kod malih boginja ume da bude dosta veliki. Najteže su upale mozga - encefalitisi, ali se mogu javiti i komplikacije na plućima", pojašnjava Stevanović i dodaje da su u posebnom ruziku od komplikacija u slučaju zaraze hronični bolesnici, kao i mali pacijenti sa cističnom fibrozom.
 
On je pozvao roditelje da vakcinišu svoju decu, jer se na taj način štiti sopstveno dete, ali i druga deca koja su u kontaktu sa njihovom decom, a iz medicinskih razloga ne mogu da budu vakcinisana ili i pored vakcinacije nisu stekla dovoljnu zaštitu.
  • Oprez

    14.03.2017 21:58
    Vakcinacija... čime?
    Skoro je bio svetski skup virusologa. Možda bi bilo zgodno da se informišete, šta kaže kolega virusolog iz Hrvatske, veoma cenjen., šta je rekao na tom skupu.
    Naročito o HPV vakcini.
    Nije loše da se zna. Izgleda je došlo vreme da se ne može verovati ljudima koji proizvode vakcine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).