Buka aviona šteti srcu

Izloženost buci koju stvaraju avioni može dovesti do oštećenja krvnih sudova i većeg dugoročnog rizika od pojave srčanih bolesti, pokazalo je novo istraživanje.
Koristeći zvučnike naučnici su izložili miševe buci aviona koja je dosezala 85 decibela, tokom četiri dana. Potom su ih uporedili s kontrolnom grupom miševa izloženom tzv. belom šumu, ravnomernoj mešavini zvučnih frekvencija. Nakon samo jednog dana miševi izloženi buci aviona imali su povišene vrednosti stres hormona među kojima adrenalina, noradrenalina i kortizona koji mogu voditi do povišenog krvnog pritiska. Zvuk je uticao i na sposobnost širenja unutaršnjeg zida njihovih krvnih sudova.
 
Istraživanje je vodio Tomas Munzel, kardiolog s nemačke Univerzitetske klinike u Mainzu u blizini frankfurtskog aerodroma, jednog od najprometnijih aerodroma na svetu.
 
Naučnici veruju da vežbanje ili lekovi za srce poput onih za smanjivanje krvnog pritiska mogu ublažiti ili čak i sprečiti štetu koju čini buka koju proizvode avioni.
 
Buka koju stvaraju avioni sporno je pitanje u mnogim delovima sveta i izvor sukoba stanovništva u blizini aerodroma i rukovodilaca aerodroma u vezi sa zdravstvenim rizicima života u takvoj sredini.
 
U 2013. naučnici iz Mainza i američke savezne države Pensilvanije pokazali su da zvuk noćnih poletanja i sletanja aviona povećavaju nivo adrenalina i utiču na funkciju krvnih sudova. To istraživanje pokazalo je i da vitamin C može poništiti negativno delovanje na unutrašnje slojeve zidova krvnih sudova. Godinu kasnije naučnici iz Mainza pokazali su da buka aviona izaziva veće štete na krvnim sudovima i povišeni pritisak kod pacijenata s koronarnim bolestima ili pacijenata koji imaju visoki rizik za razvoj koronarnih bolesti.
  • Drum

    06.04.2017 21:12
    Zvuk aviona, muzika za moje uši!

    Ono što me iritira i extra smeta, buka motocikala i neandertalaca u sred noći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.