Naučnici rade na injekciji protiv akni

Eksperti sa Univerziteta Sand Dijego u Kaliforniji rade na vakcini koja bi mogla da reši probleme koje mnogi tinejdžeri imaju sa bubuljicama i aknama.
Naime, akne su "normalna" pojava kod 80 odsto osoba starosti između 11 i 30 godina, koje pored uništavanja samopouzdanja i stvaranja ožiljaka na licu uzrokuju i masnu kožu. Kod ženskog pola se najčešće javljaju u uzrastu između 14 i 17 godina, dok se kod muškog pola javljaju od 16. do 19. godine, pokazuju istraživanja. Stanje teži da se poboljšava kako osobe odrastaju, nestajući skoro u potpunosti sa lica, međutim, u nekim slučajevima to se ne rešava ni sa godinama.
 
Oko pet procenata žena i jedan procenat muškaraca starijih od 25 godina imaju probleme sa nepravilnostima kože na licu i telu. Kod žena je to češći slučaj nego kod muškaraca zbog promena u hormonima koje uzrokuju ove nepravilnosti.
 
Autor ovog projekta, Erik Huang, izjavio je da su akne delom uzrokovane bakterijom koja se nalazi u organizmu do kraja života. 
 
"Mi ne možemo da napravimo vakcinu koja bi tu bakteriju u potpunosti uklonila jer je ona, na neki način, dobra za osobu. Ali našli smo antitelo za otrovni protein koji "P." akne bakterija sadrži u sebi, a koji je odgovoran za nastanak akni", naveo je on.
 
Međutim, injekcija bi prvobitno trebalo da se testira na pacijentu kako bi mogla da se uzme u obzir kao sredstvo za potencijalno lečenje. Za sada, eksperti su vakcinu isprobali samo na biopsijama.
  • R

    09.04.2017 12:56
    @!
    Vegan tisina !!

    Ljuti ste ?
  • !

    08.04.2017 22:21
    Vegan tisina !!
  • Veganka

    08.04.2017 20:26
    Vegani nemaju akne
    Akne nisu prirodna pojava već znak nepravilne ishrane tj. konzumacije životinjskih leševa, jajnih ćelija i izlučevina koje ljudski organizam ne može da svari jer nije predviđen za nekrovorsku ishranu.

    http://www.youtube.com/embed/t0FRfwF9G5A


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.