Mršave žene u većem riziku od raka dojke

Istraživači s njujorškog medicinskog fakulteta "Weill Cornell Medical College" i iz Centra za rak Memorial Sloan-Kettering analizirali su uzorke krvi i masno tkivo dojki žena čiji je indeks telesne mase niži od 25 i došli su do zaključka da one imaju veći rizik od razvoja raka dojke.

Istraživači upozoravaju da su rezultati ove studije ključni jer lekari imaju tendenciju da se fokusiraju na gojaznost kao najveći faktor oboljevanja od ove opake bolesti.

Glavni autor studije dr Nil Ijengar rekao je da ovo istraživanje povećava našu svest o potencijalno ranjivim populacijama, jer je alarmantan broj žena u opasnosti.

Veruju da žene s normalnim indeksom telesne mase imaju više masnih ćelija u tkivu dojke, nego u donjem delu tela. Neke žene s normalnim indeksom telesne mase mogu imati povećanu količinu masnog tkiva koje se manifestuje kroz proširenje adipocita, čime se povećava rizik od upale. Proširene količine masnih ćelija u telu uzrokuju upalu i stvaraju bolesti.

Takođe su otkrili da je upala dojke uglavnom povezana s povećanim nivoom enzima aromataze koji pretvara testosteron u estrogen. Kod ovih pacijentkinja uočili su povećan nivo metaboličkih markera poput glukoze i insulina.

"Slično je predijabetesu (stanju koje prethodi razvoju punog oblika bolesti) koji je povezan s gojaznošću i prekomernom težinom. Mi to nazivamo metabo upala, ona podrazumeva upalu u masti koja ima metaboličku posledicu, čak i za žene koje imaju normalnu težinu", rekao je Ijengar.

Prethodna istraživanja pokazala su da insulin i glukoza povećavaju rizik od raka dojke i skraćuju vreme života kod pacijentkinja s bolešću.

Buduća istraživanja trebalo bi da ustanove zbog čega se kod žena s normalnim indeksom telesne mase razvijaju upalna stanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.