Šta bi se desilo kada se ne bismo kupali godinu dana?

Svima nam se ponekada, u žurbi, dogodilo da se ne okupamo ili ne istuširamo.
Šta bi se desilo kada se ne bismo kupali godinu dana?
Foto: Pixabay
To svakako može da bude neprijatno, ali šta bi nam se stvarno dogodilo kada se ne bismo okupali čitavih 365 dana? Nije teško zaključiti da to ne bi bilo ni malo prijatno. Kako nama, tako ni ljudima u našoj okolini.
 
Smrad 
 
Skupljene bakterije i mrtva koža bi se pomešali sa znojem i prizveli veoma neprijatan miris. 
 
Infekcije 
 
Ogrebotine i posekotine bi se, zbog velike količine bakterija, mnogo brže inficirale. 
 
Izrasline 
 
Mrtva koža bi se, na masnijim delovima tela, pomešala sa telesnim uljima. To bi se, potom, inficiralo, pa bi se pojavile različite izrasline. 
 
Osip, upale, gljivice 
 
Upale i svrab, koji bi se pojavili, bili bi mnogo bolni. Mrtva koža među nožnim prstima bila bi pogodna sredina za razvoj gljivica. 
 
Svrab glave 
 
Kosa bi se uplela, a mešavina njene masnoće, mrtve kože i prljavštine bi izazivala jak svrab. 
 
Doktorka Kameron Roksar, dermatolog sa njujorške klinike "Mt. Sinai Medical Center", kaže da bi čoveku u takvom stanju trebalo oko godinu dana da se vrati u normalu, dok bi oporavak kože potrajao nekoliko nedelja.
  • Sasa

    19.01.2022 17:40
    Xigijena
    Xigijena je pola zdravlja i treba je odrzavati.
  • hm

    23.04.2017 09:29
    "Svima nam se ponekada, u žurbi, dogodilo da se ne okupamo ili ne istuširamo."
    Bas i ne. Nekima od nas se ne dogadja nikad. Ako za nesto ima vremena, za oprati se ima, uvek. Uskociti u tus, nasapunjati se, sprati i obrisati je nekoliko minuta, sto se moze odvojiti cak i u najgoroj stisci s vremenom. S druge strane su ti "svi" o kojima govorite kojima se to dogadja ocigledno svaki dan. Jedna od stvari koje mrzim najvise na svetu su prljavi ljudi bez higijenskih navika, a za one sto i smrde pri tome, trebalo bi naci nacin za kaznjavanje, jer to je ugrozavanje drugih ljudi. Ako je nesto ruzno, ne moras da gledas, ali kad nesto smrdi, tu ne mozes nista da uradis, to je agresija na drugog.
  • Wolf 359

    22.04.2017 23:41
    Bio je,svojevremeno, clanak o Irancu koji se ne kupa godinama.Zadovoljan je,ne zali se i nista mu ne fali...Covek je tako prihvatio.Zivi odvojen od svih.Kod nas je druga prica...Na zalost,kod nas 20% stanovnistva ne zna da se okupa.Oni,ipak ne zive odvojeno,vidjamo ih svaki dan...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.