Kako prijatelji utiču na našu motivisanost da trčimo?

Da li vam se nekada dogodilo da dobijete veliki poriv za trčanjem nakon što vam je prijatelj rekao da je upravo istrčao 10 kilometara?
Kako prijatelji utiču na našu motivisanost da trčimo?
Foto: Pixabay

Istraživanje koje je objavljeno u magazinu "Nature Communications" pokazalo je da prijatelji imaju veliki uticaj na režim vežbanja ispitanika.

U anketi je učestvovalo više od milion ljudi koji su u periodu od pet godina istrčali više od 350 miliona kilometara. Rezultati su pokazali da muškarce na fizičku aktivnost podjednako motivišu oba pola, dok žene inspiraciju pretežno nalaze u drugim ženama.

Ono što je interesantno jeste da manje aktivni trkači imaju veliki uticaj na aktivnije trkače. Takođe je ustanovljeno da bi ispitanici u proseku prelazili još 0,3 dodatna kilometra za svaki kilometar koji su pretrčali njhovi prijatelji.

Učesnici istraživanja su isto tako trčali tri minuta duže kada bi njihovi prijatelji istrčali 10 dodatnih minuta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.