Zdravi sastojak koji stvara probleme s varenjem

Zvanične preporuke o tome šta je zdravo, a šta ne stalno se menjaju.
Zdravi sastojak koji stvara probleme s varenjem
Foto: Pixabay
Pre desetak godina svi su bili opsednuti smanjenjem unosa masnoća, a onda su stručnjaci shvatili da su pojedine vrste masti zapravo dobre za nas. Kardiolog, srčani hirurg i stručnjak za autoimune bolesti Stiven Gundri kaže da ne postoje 100 odsto zdrave namirnice.
 
Za magazn "Green Body of Mind" Gundri je objasnio da probleme u našem digestivnom traktu stvara biljni protein lektin.
 
"Ove sićušne belančevine žive unutar određenih biljaka i deluju kao odbrambeni mehanizam, a kada ih unesete u organizam uzrokuju smetnje u digestivnom traktu i na neki način vas truju", rekao je Gundri dodajući kako upravo lektin igra veliku ulogu u zdravstvenoj krizi u SAD-u.
 
Lektin se nalazi u orašastim plodovima, mahunarkama, kukuruzu, smeđoj riži, paradajzu, semenkama suncokreta, integralnom brašnu i mnogim namirnicama koje smatramo zdravim.
 
"Lektin je vrsta belančevina (osetljiva na razne bolesti, bakterije i viruse) koja tera ugljenohidrate (šećere, skrob i vlakna) da se skupljaju, pa čak i pričvršćuju na određene ćelije u vašem telu kada ih jedete. Lektin često remeti međućelijsku komunikaciju, a kada se to dogodi dolazi do upala ili nekih drugih reakcija organizma poput mučnine, povraćanja, dijareje, vrtoglavice ili slabljenja pamćenja", objasnio je Gundri.
 
Veruje da bi smanjenim unosom lektina ljudi poboljšali svoje zdravlje. Zbog toga, umesto konzumiranja integralnog predlaže konzumiranje belog hleba i savetuje da paradajz ogulite pre konzumiranja i uklonite semenke. Takođe savetuje da izbegavate pasulj u konzervi.
  • Orwell Vegan

    03.05.2017 10:49
    Istina
    Zna se sta je zdravo. Biljke, voce i povrce. To sto mediji prenose potplacene istrazivace je problem medija sto ih objavljuje. Kada su se srpski mediji bavili etickim problemom mesne ishrane ili mentalnim problemima radnika u klanicama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.