Trčanje drastično produžava život

Samo 30 minuta džogiranja pet dana sedmično može da produži život za devet godina, rezultati su najnovijeg istraživanja.
Trčanje drastično produžava život
Foto: 021
Novo istraživanje ukazuje da oni koji redovno vežbaju mogu da uspore starenje ćelija, ali vežbe moraju da budu jakog intenziteta da bi efekat bio snažan, piše "Dejli mejl".
 
Eksperti na Univerzitetu Brigam Jang kažu da postoji razlika između devet i sedam godina na ćelijskom nivou između onih koji redovno rade intenzivne vežbe u odnosu na one koji vežbaju umereno.
 
Žene, navode istraživači, moraju da džogiraju do 30 minuta dnevno, pet dana sedmično, ako žele da smanje starenje ćelija. Za muškarce važi 40 minuta dnevno.
 
Trčanje, čak, može da odgodi i ublaži pojavu bora i sede kose. "Što ste aktivniji fizički, sve je slabiji proces biološkog starenja. To što imate 40 godina ne znači da ste i biološki stari 40 godina", kaže jedan od istraživača Lari Taker. Istraživanje ukazuje da oni koji vežbaju duže i intenzivnije imaju duže telomere u odnosu na one koji ne vežbaju ili je njihova fizička aktivnost slabijeg intenziteta. Telomeri su proteinski "poklopci" ili baferi hromozoma.
 
Utvrđeno je da je dužina telomera snažno povezana sa starošću osobe i da se njihova dužina skraćuje sa godinama. Što su telomeri duži oni mogu da zaštite DNK od slabljenja i podložnosti bolestima. Takođe, što su telomeri duži, osoba izgleda i oseća se mlađe i zdravije.
  • Carnivore

    14.05.2017 21:48
    @ Veganka
    Hvala na podršci. Idemo dalje.
  • Veganka

    13.05.2017 15:47
    @Carnivore
    "Hranim apetit veganskim komentarima. Danas kao i svaki drugi dan pola kile belog, 6 jaja, 1l mleka."

    Ti nisi carnivore tj. mesožder, već necrovore tj. lešojed.
    Mesožderi jedu svež plen čim ga sami ubiju, bez termičke obrade, lešinari ono što ostane, a samo bakterije i ljudi nekrovori jedu leševe stare danima i mesecima.
    Sem toga, mesožderi ne jedu jaja, a nisu ni paraziti kao ti pa da piju mleko životinja kao što ti činiš.
    Seti se ovoga pa nam pošalji komentar sa onkologije kada tamo budeš završio.

  • Sedelac

    13.05.2017 14:18
    Hmm...
    Opšte je poznato da atletičati ne dočekaju starost!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.