Zašto preskakanje kafe izaziva glavobolju?

Brojna istraživanja su dokazala da je ispijanje kafe zdravo, ali isto tako nema sumnje da ono izaziva i neku vrstu zavisnosti.
Zašto preskakanje kafe izaziva glavobolju?
Foto: Pixabay
Te činjenice verovatno je svesna svaka "kafopija" kojoj preskakanje ovog napitka donosi glavobolju. 
 
Da li ste nekad bili u fazi u kojoj ste zaključili da pijete previše kafe i odlučili da prestanete? Osim što ste bili veoma razdražljivi, pospani i umorni – prvih nekoliko dana imali ste i grozne glavobolje... Nauka je ponudila odgovor na pitanje veze između apstiniranja od kafe i glabobolje. 
 
Kofein se veže na receptore u našem mozgu i zauzima mesto neurotransmitera adenozina, koji nas po pravilu čini smirenima i opuštenima. Kao što znamo, kofein čini upravo suprotno. Ako naglo izbacite ispijanje kafe iz svog dnevnog rasporeda, mozak proživljava šok i počinje ubrzano da proizvodi povećane količine adenozina. 
 
Posledica je ta da osećamo veći umor nego inače jer adenozin podtsiče pospanost, a popratno se javlja i glavobolja. Sve ovo, naravno, ne znači da bi trebalo da prestanete da pijete kafu, ali zapamtite da je ključ u umerenosti.
  • Kafaroš

    17.05.2017 09:53
    Kafo moja mila...
    Ja sam u fazi da srce neće da radi bez kafe.
    Gde bih bez tebe bila, kafo moja mila?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.