Da li nam je zdravlje zaista na prvom mestu?

Sedite najmanje osam sati dnevno, jedete u hodu i šta stignete, znate da vam je kičma kriva, pušite i rado konzumirate alkohol.
Da li nam je zdravlje zaista na prvom mestu?
Foto: Pixabay
Potpuno je jasno da niste zdravi, iako možda trenutno nemate neke fizičke poteškoće. Sve će vas to sačekati pre ili kasnije, a uglavnom s godinama koje su pred vama i u kojima ćete nastaviti sa lošim navikama.
 
Svaka novija zvanična statistika pokazuje da smo narod koji puno puši, jede masno i umire od kardiovaskularnih oboljenja. Tačnije, gojazni smo, često imamo moždane udare, a smrtnost je sve više i u ranijim godinama. Nešto, očigledno, ne radimo kako treba.
 
Iako jeste vreme kada je egzistencija zaista pitanje koje veliki broj porodica i/ili građana ima pred sobom, svima je jasno da ništa nećemo postići ako smo bolesni. Da ne bismo bili bolesni, moramo da se bavimo onim što je većini građana na poslednjem mestu prioriteta, a to je prevencija.
 
Međutim, iako prevencija zvuči teško, zapravo se radi o sitnim promenama u životu koje će nam isti produžiti i učiniti kvalitetnijim. U najmanju ruku, daće nam snagu da se izborimo sa svakodnevnim egzistencijalnim problemima.
 
1. Fizička aktivnost
 
Niko ne govori da treba da idete pet puta nedeljno u teretanu. Niti da uopšte treba da idete u teretanu. Dovoljno je da shvatite da sedeći način života (ukoliko tako živite) može biti koban po vas i da je rešenje u svakodnevnom istezanju, jačanju mišića, šetnji, trčanju ili bavljenju sportom malo aktivnije. Iako niste u mogućnosti da svakodnevno dižete tegove i imate pametnija posla od toga, setite se svog tela i makar se istežite pre spavanja. Vaše telo će vam biti zahvalno, a to ćete i osetiti.
 
2. Ostavite cigarete
 
Znate i sami koliko vam štete čine, a nastavljate da ih konzumirate. Osim što su izuzetno štetne po stanje pluća, kože, kose, noktiju, zuba... cigarete su i vrlo skupa zavisnost. Sigurno će vam novčanik biti zahvalan kada prestanete da trošite novac na ovaj porok i odvojite tu sumu na, na primer, nešto novo za sebe ili svoju porodicu.
 
3. Mentalni aspekt je bitan
 
Nemojte misliti da se zdravlje odnosi samo na vašu fizičku spremu. Radi se i o mentalnom stanju koji, ako nije zdrav, stvara samo probleme i ne doprinosi da živite bolje. Shvatite dve stvari - i fizička aktivnost utiče na mozak, te da je potrebno da naučite sebe odvajanju prioriteta. Kada je reč o drugoj kategoriji, svi koji su toliko zauzeti da ne znaju šta će sa sobom treba da nauče sebe novoj "disciplini" odabira prioriteta i organizovanja vremena na način da zaista ne budete toliko preokupirani. Iako možda volite svoj posao i činjenicu da ga dosta ima, potrebno je da održavate sebe zdravim da biste se istim poslom i bavili. Zato je važno da znate kad je vreme za odmor u toku dana, sedmice ili meseca, kada uzimate godišnji odmor i kada je možda vreme da zbog uslova menjate posao. 
 
Na kraju krajeva, čak i najmanje zalaganje za sebe i svoje zdravlje će se isplatiti i to brzo. 
  • :/

    28.05.2017 11:50
    -
    Meni nije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).