Polnu bolest možete dobiti i na ovih 10 načina

Uzevši u obzir da se polne bolesti nazivaju i seksualno prenosivim bolestima, nezaštićeni seks je očigledan i prvi način zaraze.

Ipak, postoje ne-seksualni načini prenosa - što znači da se s njima mogu zaraziti čak i device/devci, piše Gurl.

Stručnjaci navode deset neobičnih načina na koji se mogu dobiti polne bolesti.

1. Igra prstima

Ako ste mislili da vas riziku od polnih bolesti izlaže samo penetracija, varate se. Naime, već i igre prstima i rukama donose rizik prenosa HPV virusa. Prenos je moguć s genitalija na genitalije, ali i s genitalija na ruku.

2. Trljanje

I dok se trljanje smatra sigurnim načinom zaštite od trudnoće, to ne važi i za polne bolesti. Iako virus herpesa ne može proći kroz odeću, ako ste oboje goli i trljate se, a jedan od partnera je zaražen, svakako možete dobiti herpes.

3. Balzam za usne

Postoje dve vrste herpesa - oralni i genitalni, a oba tipa se prenose kontaktom. Ako koristite labelo od nekog ko ima oralni herpes, i vi ga možete dobiti. A ako je neko koristio balzam nakon oralnog seksa, na taj način vam može preneti i virus genitalnog herpesa.

4. Tetovaža ili pirsing

Vest o tome da se polne bolesti mogu preneti i korišćenjem igli za tetovaže ili pirsing nikog ne bi trebalo da iznenadi, ističu stručnjaci. Mogućnost zaraze je velika - od hepatitisa do HIV-a, a najvažnije je takve zahvate raditi na sigurnom, proverenom i čistom mestu.

5. Depilacija

Kod depilacije genitalnog područja dolazi do rizika od zaraze polno prenosivim bolestima ako kozmetičar koristi isti štapić za vađenje voska, može doći do kontakta s "tuđim virusom" koji lako ulazi u organizam kroz sitne ranice koje na koži mogu nastati usled depilacije.

6. I s kondomom

Iako je ovde tehnički reč o seksu, ipak je zaštićeni - pa većina ljudi misli kako se ne može zaraziti. Tehnički, prezervativ smanjuje rizik od prenosa klamidije, gonoreje i sličnih bolesti, ali rizik prenosa HPV-a uz kondom još uvek postoji.

7. Preko WC daske

Iako zvuči kao tipična bajka koju prodaju preljubnici, zaraza preko WC školjke je zaista moguća. Šanse za to su ipak minimalne pa nemojte verovati svemu što čujete, osim ako je reč o stidnim vašima - one se na taj način mogu lako preneti, ističu stručnjaci.

8. Sa žiletima

Poput igli koje se koriste za tetovaže i pirsing, žileti za brijanje genitalija takođe nose rizik prenosa polnih bolesti. Zbog toga nikad ne treba koristiti tuđe brijače.

9. Solarijum

Osim činjenice da mogu uzrokovati rak, solarijumi nose rizik i prenosa gljivica i polnih bolesti - čak i ako u njima koristite donji veš. Dovoljno je da virus ili bakterija dospeju na prste. Zbog toga, ako ih već morate koristiti, dobro dezinfikujte solarijum.

10. Vlažni peškiri

Peškirima se brišu i genitalije, a vlaga u njima omogućava razmnožavanje bakterija pa i prenos na ljude koji ih naknadno koriste. Najveći je rizik od zaraze mikrobom trichomonas vaginalis.

  • Mira

    29.05.2017 13:22
    Mislim da sam zaradila stidne vasi u toaletu, kako se one mogu odstraniti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.