Posledice spavanja samo šest sati dnevno

Istraživači su utvrdili koliko tačno sna nam je potrebno – 7,6 sati za žene i 7,8 sati sna za muškarce.
Međutim, koje su posledice spavanja šest i manje sati dnevno?
 
1. Spora reakcija
 
Naučnici su otkrili kako ljudi, koji spavaju u proseku šest sati na dan, imaju manje-više iste kognitivne sposobnosti kao ljudi koji ostaju budni 48 sati. Drugim rečima, oni imaju vrlo spore kognitivne sposobnosti. Nedostatak sna tako ne utiče samo na tvoje kratkoročno pamćenje, već i na tvoju sposobnost da se fokusiraš, što i najjednostavnije aktivnosti čini komplikovanim.
 
2. Ljutnja i bes
 
Nedostatak sna čini emocionalne centre mozga i do 60 odsto reaktivnijima. Drugim rečima, to te može sprečiti u tome da obrađuješ svoja osećanja i reaguješ na odgovarajući način, kao odrasla osoba.
 
3. Prejedanje
 
Kada ne spavaš dovoljno, nivo hormona grelina, koji ti govori kada si gladan, povećava se, dok se smanjuje leptin, hormon koji signalizuje kada si sit.
 
4. Trošenje novca
 
Rad prefrontalnog korteksa, područja u mozgu koje je odgovorno za kontrolu impulsa, ozbiljno je narušen kada dovoljno ne spavamo. Drugim rečima, pozdravi lošu procenu i ponašanje bez razmišljanja o mogućim posledicama.
 
5. Brže starenje
 
Kada ne spavamo dovoljno, naše telo otpušta kortizol, hormon stresa. U većim količinama, kortizol razgrađuje kolagen, protein koji čini našu kožu glatkom i zategnutom.
 
6. Depresija
 
Nedavno istraživanje otkrilo je kako ljudi, koji spavaju manje od šest sati na dan, imaju i četiri puta veću verovatnoću da će navući prehladu, od onih koji spavaju sedam do devet sati.
  • Miodrag

    31.07.2017 07:24
    San je lek
    Ovaj prepisan tekst je veoma netačan. Ne postoji magična dužina sna, postoji samo okvirna vremenska granica vremena provedenog u spavanju. To znači da je trajanje sna individualno. Pomućeno rasuđivanje o trošenju novca? Pa ako smo neispavani i nije nam do izlaska i rešavanja finansijskih problema nego najpre idemo u krevet. Dakle, manje trošimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.