Konačno i u Srbiji niža cena prenatalnih testova za trudnice

Prenatalni testovi koji već u ranoj trudnoći otkrivaju mnogobrojne anomalije kod beba, a koje su samo malobrojne trudnice mogle sebi da priušte budući da im je cena bila i do 1.000 evra, od nedavno se mogu naći i za manje od 500 evra.

Ovi prenatalni, takozvani NIPT testovi, postali su revolucionarni u prenatalnoj medicini jer već u 10. nedelji analiziraju bebine hromozome, na osnovu samo jedne epruvete majčine krvi, na najčešće hromozomske poremećaje poput Daunovog, Edvardsovog i Patau sindroma.

- Pre pojave Verified testova, buduće majke su mogle samo invazivnim metodama, kao što su amniocinteza i analiza horionskih čupica, da saznaju više informacija u ranoj trudnoći o zdravlju svoje bebe. Ove invazivne metode nažalost nose rizik od pobačaja i zbog toga su vrlo rizične. Međutim, ni nakon pojave ovih testova, zbog visoke cene, nisu bili dostupni dovoljnom broju trudnica. Kako naše trudnice nemaju platežnu moć kao trudnice u Britaniji, nama je konkretno bio cilj da test obezbedimo većem brojem budućih majki i zato smo uspeli da izdejstvujemo bolje uslove nego sto ih imaju majke u drugim zemljama EU - kazala je savetnica za prenatalne Verified testove dr Mirjana Lemić.

Zbog toga ova značajna izmena - gotovo prepolovljena cena na tržištu, nosi sa sobom dve dobre stvari: prva je što će širom dostupnošću testova mnogo veći broj trudnoća biti adekvatnije vođeno ili na vreme prekinuto ukoliko za to postoje indikacije, a druga je to što je ovo veliki korak ka uvodjenju NIPT testova u državne klinike, da i one počnu da primenjuju ove testove, umesto drugih nepouzdanih skrining metoda.

Testovi poput dabl i tripl testa, često bespotrebno dovedu trudnice u zabludu, zbog svoje nepreciznosti, pa se upravo iz tih razloga više ne primenjuju u mnogim zemljama u Evropi.

Da je skrining hromozomopatije analizom slobodne ćelijske DNK budućnost za sve trudnice i da kompanije idu ka tome da smanje troškove i cenu testa kako bi on ubrzo bio svima dostupan, potvrđuje i dr Aleksandra Novakov Mikić, ginekolog i ekspert iz oblasti prenatalne dijagnostike.

- Snižavanje cene skrininga hromozomopatija analizom slobodne ćelijske DNK je sjajna vest za sve naše trudnice jer čini ovaj savremeni, superiorni test dostupnijim za sve. Ovaj prenatalni skrining u kombinaciji sa ultrazvukom u periodu od 11. do 14. nedelje, najtačniji je neinvazivni test trenutno dostupan, mnogo tačniji od kombinacije ultrazvuka i dabl testa. Nije samo daleko viša stopa detekcije za najčešće hromozomopatije - trizomiju 21, 18 i 13, nego je daleko manja lažno pozitivna vrednost koja je izražena kod dabl i tripl testa, a koja trudnice izlaže nepotrebnim invanzivnim metodama - kaže Novakov Mikić.

  • Jovan

    06.08.2018 22:39
    Odlično da nije 5.000 evra pa cemo lako.
  • Buduća mama

    23.08.2017 19:08
    Konačno opušteno!
    Prošle nedelje sam uradila prenatalni test (u 17-oj nedelji) i danas su nam stigli rezultati;Zdrav i prav beban!!!Konačno možemo da odahnemo i radujemo se. Od samog starta trudnoće sam imala jako ružan osećaj pri samom pomenu amniocinteze.Nije to bio strah nego neki ružan osećaj da će nešto tokom ili posle amniocinteze poći po zlu,i samo iz tog razloga sam se odlučila za ovaj test.Jeste skup (690 €),ali stisnućemo se malo (nismo išli na more,nećemo se bahatiti sa gardarobom...) i nekako preživeti.Nema predugog čekanja rezultata,nema sedmodnevnog mirovanja,nema strepnje prilikom zahvata...Mi smo prezadovoljni i napokon opušteno možemo da čekamo dan kada će naš beban doći na svet!
  • Crvenkapa

    23.08.2017 14:31
    Uvek su ovde sve analize preskupe za nase standarde, nikad nije bilo lako izneti trudnocu bez,,,, ne smem ni da pomislim koliko je sve kostalo. Nikad ovde nije bilo adekvatnog odnosa prema reproduktivnom stanovnistvu, sve je tako kod nas jer smo samo mala drzavica u Jugoistocnoj Evropi, koja dobija najgore lekove i hranu. Sve to nam je unistilo zdravlje i mladi su odavno pobegli odavde da budu roditelji u zemljama koje omogucavaju pristoljnu brigu za porodice, zene u reproduktivnom dobu, ZA DECU !!
    Ovde su sterilitet , karcinom,,,,,,i jos mnogo nepoznatih bolesti EPTDEMIJA!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.