Jod neophodan za razvoj i funkciju mozga

Jod ima vitalnu ulogu u nastanku života i održanju zdravlja.
On je osnovni gradivni element hormona štitaste žlezde. Neophodan je za normalan rast i razvoj svih ćelija i tkiva, a posebno za razvoj i funkciju mozga. Kako je razvoj mozga najintenzivniji tokom fetalnog razvoja i u prve tri godine života, posledice nedostatka joda su najopasnije kod trudnica, dojilja i male dece.
 
Nedostatak joda oštećuje pamćenje, koncentraciju i radnu sposobnost u svakom životnom dobu. To je najčešći pojedinačni sprečivi uzrok intelektualne zaostalosti u svetu, jer smanjuje ukupan količnik inteligencije naroda čak do 18 IQ bodova.
 
Jod je važan za apoptozu - programirano odumiranje ostarelih, izmenjenih i zaraženih ćelija. Zato je neophodan u odbrani protiv stresa, infekcija i raka.
 
Obzirom da naše telo ne može da stvori jod - moramo svakodnevno da unesemo dovoljnu količinu joda hranom i vodom. 
 
 
Svetska zdravstvena organizacija do nedavno je preporučivala dnevno potrebnu količinu od 150 mikrograma joda, a trudnicama i dojiljama dvostruko veću. Nove preporuke su povećane, pa je u cilju održanja zdravlja minimalno potrebno oko 15 mikrograma po kilogramu telesne mase za decu, prevremeno rođenim bebema 30 mikrograma na svaki kilogram telesne mase, a odraslima 300 mikrograma. 
 
Joda ima najviše u morskim plodovima (plava riba, alge), ali i u svežim jabukama, zelenoj salati i integralnom hlebu, a u manjoj količini u mlečnim proizvodima. Glavni izvor joda je jodirana kuhinjska so, hrana poreklom iz mora, naročito bakalar i brancin. Odličan izbor je i mineralna voda sa prirodno rastvorenim jodom.
 
Poređenja radi, jedna mala kuhinjska kašika jodirane soli sadrži oko 95 mikrograma joda, porcija morske ribe (170 g) oko 650 mikrograma joda, a dve čaše mineralne vode sa prirodno rastvorenim jodom imaju dnevno potrebnu dozu tog elementa.
  • Иван

    14.04.2019 11:57
    Решење
    Значи, решење је добро засољена риба и неколико чаша киселе воде...
  • Kralj

    12.09.2017 11:15
    Idite u jodnu banju.
  • Ušteda

    12.09.2017 09:42
    Ko kaže da ima joda?
    Izazivam vas da pronađete jod u kuhinjskoj soli koja se prodaje na ovom tržištu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.