Vegetarijanci i vegani skloniji depresiji

Vegetarijanci i vegani su podložniji psihičkim, ali i fizičkim bolestima nego osobe čija ishrana uključuje i meso, a dvostruko su skloniji depresiji od svaštojeda, pokazalo je istraživanje britanskih naučnika sa Univerziteta u Bristolu čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Journal of Affective Disorders".
Vegetarijanci i vegani skloniji depresiji
Foto: Pixabay
Istraživanje je sprovedeno na 10.000 ispitanika, među kojima je bilo 350 vegetarijanaca i vegana. Ono je pokazalo da nedostatak nekih vitamina i minerala kod vegetarijanaca ostavlja posledice po njihovo mentalno zdravlje. Najčešće je reč o nedostatku gvožđa i vitamina B12. Oko sedam odsto vegetarijanaca i 50 odsto vegana pati od nedostatka tog vitamina, a što je osoba duže vegetarijanac ili vegan, rizik je veći. 
 
Vitamin B12 ili kobalamin jedan je od osam vitamina iz B grupe i neophodan je za pravilno funkcionisanje nerava i zdravlje nervnog sistema, ćelja mozga i crvenih krvnih zrnaca. 
 
Zajedno s folnom kiselinom učestvuje u sintezi DNK i RNK, a važan je u metabolizmu svake ćelije tela, pošto učestvuje u sintezi masnih kiselina i stvaranju energije. Pomažući telu da apsorbuje folnu kiselinu, olakšava oslobađanje energije. Vitamin B12 koristan je i za raspoloženje, pamćenje, kvalitet kože, kose, noktiju i za varenje, kao i za sprečavanje anemije. 
 
Osobe kod kojih je dijagnostikovan nedostatak tog vitamina često se osećaju umorno. Kobalamin pozitivno utiče na raspoloženje, odnosno deluje kao zaštita protiv depresije, podsećaju britanski naučnici. 
 
Ranije studije su otkrile nedostatak vitamina B12 kod čak 30 odsto osoba koje su hospitalizovane zbog depresije, a lekari veruju da je broj i veći s obzirom na to da testiranje nivoa tog vitamina u organizmu nije standardna procedura kod ispitivanja zdravstvenog stanja psihičkih bolesnika. 
 
Jedna od glavnih uloga vitamina B12 je pretvaranje hrane koju konzumiramo u energiju. Ima ga u brojnim namirnicama životinjskog porekla i u manjim količinama u mleku i jajima. Zbog toga se vegetarijancima i veganima preporučuje uzimanje suplemenata vitamina B12 kako bi im mozak dobro funkcionisao i kako bi se izbegao razvoj anemije.
 
Opasnost vreba i od previše omega-6 kiselina
 
Anketa je pokazala i da ispitanici, vegetarijanci i vegani, konzumiraju i veću količinu brazilskih oraha bogatih omega-6 masnim kiselinama, što naučnici takođe povezuju s mogućnošću nastanka problema s mentalnim zdravljem. Za razliku od omega-3 masnih kiselina prisutnih u sardinama ili lososu koje sprečavaju upalne procese i rastvaraju krvne ugruške, omega-6 čine upravo suprotno i podstiču inflamacije. 
 
Upalni procesi i sposobnost zgrušavanja krvi važne su funkcije u organizmu ako se povredimo ili imamo ranu, ali upala se mora zaustaviti pošto rana zaraste. Međusobni odnos omega-6 i omega-3 vrlo je osetljiv i zahteva međusobni balans. Prekomeran unos omega-6, recimo kroz žitarice, margarin i biljna ulja dovodi do hroničnog upalnog stanja kod velikog dela populacije u zapadnim zemljama, što doprinosi nastanku kardio-vaskularnih bolesti. 
 
Ranija istraživanja su pokazala da neki vegetarijanaci i vegani pate i od nedostatka gvožđa, vitamina D i omega 3 masnih kiselina, jer nisu dovoljno informisani o nutritivnim vrednostima namirnica koje konzumiraju ili ne konzumiraju.
  • goran

    28.09.2017 18:19
    @only pork scratches

    Pogačica sa čvarcima je jelo bogova. Otvara pore, skida prehladu, nabacuje osmeh na lice i to pogotovo ta pogača sa svežim čvarcima sa Najlona.
  • Novosadjanin

    28.09.2017 13:21
    Antropologija, medicina i biohemija kazu jedno, veganska sekta kaze drugo. Isto kao sto nije dobar ekstrem pretrpavati se mesom tako nije dobro ni potpuno izbegavati meso (a pogotovo celokupne zivotinjske proizvode), to su naucna fakta, kao sto je i fakat da je covek najvise evoluirao kad je prestao biti herbivor vec je postao omnivor. Metabolizam nam je takav, nauka to potvrdjuje, sto ce i oni sami shvatiti kada Whole Foods i slicne firme prestanu biti toliko popularne i predju na neku promociju. To tada im niko ne brani da misle da su u pravu, kao ni ravnozemljasima...
  • Boki

    27.09.2017 23:56
    Mislim da je obrnuto.

    Na početku naslova treba da je depresija a tek posle ostalo...

    Obaška što u drugoj-trećoj rečenici po upoznavanju saznajem anamnezu, ali tada tek počinje...! "Kem-trejlsi" i kristali, Haarp, i jbt život...

    Doručak uglavnom neko smeće iz pekare, sastav: brašno - palmina hidrogenizovana mast - krompir - oprskan "Totalom", vočna "Step"-griz pita ili "Raid" zeljanica sa bugarskim biljnim sirom...
    Za ručak 3 džokavca i gomila slatkiša sa 3 u 1 kafama...

    Ponudiš im da nešto probaju...dakle NE da jedu, nego samo da probaju četvrt grama... Auuu...krvnik si najgori...jbt...

    Sve mogu da probam...par stvari ne mogu da jedem... Ne volim pojedinu rečnu i morsku ribu sa jačim mirisom i zelenu boraniju...mada i tu posrčem supu...ufff... Ni ono loše maslinovo od komine ne merem...eto...a i to probam pa kažem da bazdi i da ne mogu više...

    Osudite me, ok, ali sve jedan vege-nešto, slovom...eto, ajde 90% ljudi koje znam da su ometeni u ishrani - duvaju travu! Skoro niko ne pije alkohol, tu su strožiji nego prema ribi i jajima...ali vutra sve leči, čak je i zdrava!

    Dok opet znam svega dva-tri čoveka koji jedu sve, ali zaista posebno vole npr. bukovače na žaru ili pohovane sa sve prženim mladim krompirićima i zelenom salatom...pffff...pa ko tome da odoli?!

    A sve BEZ "kem-trejlsa", marketinga i ostale sakralne ikonografije...





Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).