Mozak radi još najmanje deset minuta nakon smrti pacijenta

Moždana aktivnost nastavlja se više od deset minuta nakon smrti, pokazalo je novo istraživanje tima lekara univerziteta u zapadnom Ontariju u Kanadi.
Mozak radi još najmanje deset minuta nakon smrti pacijenta
Foto: Pixabay
Kanadski lekari koji rade na odeljenju intenzivne nege su zapazili da čovekov mozak nastavlja da radi i nakon što se ustanovi klinička smrt pacijenta.
 
U slučaju kojem su prisustvovali, lekari su konstatovali smrt pacijenta na osnovu uobičajenih znakova, odsustva pulsa i nepostojanja bilo kakve reakcije. Međutim, testovi su pokazali da je mozak nastavio da funkcioniše, a moždani talasi su radili kao u toku sna.
 
Samo jedan od četiri pacijenta pokazao je dugotrajnu i misterioznu moždanu aktivnost, dok je aktivnost kod većine pacijenata prestala pre nego što je srce prestalo da kuca. Ali svaki mozak se ponašao drugačije u minutama nakon smrti, povećavajući misteriju o onome što se svakom od njih desilo nakon što su umrli.
 
Lekari ne znaju uzrok niti svrhu ovakvih moždanih aktivnosti i vrlo su oprezni u izvođenju bilo kakvih zaključaka. Ipak, uvereni su kako nije u pitanju greška s obzirom na ispravnost svih medicinskih uređaja kojima je praćena moždana aktivnost.
 
Prethodno su lekari verovali kako su sve aktivnosti mozga prestajale jedan minut nakon smrti, ali ta istraživanja su bila temeljena na pacovima i istraživači nisu našli sličnost kod ljudi.
 
Šta se dešava s telom i umom nakon smrti skoro u potpunosti ostaje misterija za naučnike. U dvema studijama objavljenim prošle godine istraživači su utvrdili da geni nastavljaju da funkcionišu i danima nakon smrti.
  • marina

    26.09.2017 22:36
    E,sada me plasite!
    Da mi mozak radi i obradjuje informacije,a ne disem niti mogu da mrdam,srce stalo.Znate li vi koliko je deset minuta?
  • Vlada

    26.09.2017 17:57
    ---
    A nekima ne radi do smrti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.