Pravila o hrani i higijeni koja svi krše

Svako ponekad pogreši kada su u pitanju pravila o higijeni hrane, ali to ne znači da će se nužno odmah razboleti zbog toga.
Pravila o hrani i higijeni koja svi krše
Foto: Pixabay
Ipak, postoje navike i bakterije koje su opasnije od drugih, a stručnjaci su se osvrnuli na česte mitove i istine u vezi sa načinom na koji jedemo i pijemo i koliko je to zapravo štetno. 
 
Naučnik i profesor na Univerzitetu Klemons Pol Doson godinama analizira rizike i načine na koje se bakterije šire prehrambenim navikama. 
 
Dvostruko umakanje
 
Oni koji se protive dvostrukom umakanju tvrde da je to siguran način za širenje bakterija  - a to su pokazala i istraživanja. Salsa u koju se dvostruko umakalo imala je pet puta više bakterija od kontrolne salse, objašnjava Doson dodajući da nam to i sama zdrava pamet govori. 
 
Pravilo "pet sekundi" 
 
Većina je čula za pravilo u kojem se hrana može jesti ako na podu nije bila duže od pet sekundi, jer je prošlo premalo vremena da bi se kontaminirala. Doson i njegov tim na pod su stavili razne vrste bakterija poput salmonele i potom na njega ispustili hleb i salamu. Potom su testirali hranu koja je na podu bila pet, 30 i 60 sekundi.  
 
"Što je duže hrana bila na podu, više je bakterija pokupila, ali već i za pet sekundi hrana nije bila ispravna za jelo i zbog toga je ovo pravilo glupost", zaključuje Doson. Dodao je kako ipak najviše toga zavisi od toga šta se nalazi na podu i koliko je on čist. 
 
Duvanje svećica na torti 
 
Ta rođendanska tradicija je siguran način da tortu kontaminiramo bakterijama, otkrio je Doson. Naime, njegovo testiranje otkrilo je da se duvanjem izbacuje pljuvačka zahvaljujući kojoj torta ima u proseku čak 15 puta više bakterija. Generalno to nije problematično ako je slavljenik zdrav, ali ako nije, velike su šanse zaraze. 
 
Deljenje kokica 
 
U bioskopu, na koncertu ili utakmici često se zajedno jedu kokice iz velikog pakovanja i niko ne razmišlja o prenošenju bakterija na taj način. Doson i njegova ekipa otkrili su da je način prenosa bakterija i zaraze na ovaj način vrlo mali i iznosi između 0.2 i 0.0009 odsto. 
 
Pića s ledom 
 
Iako svaka zemlja ima propise koji ograničavaju količinu patogenih bakterija u vodi iz slavine, u više od 72,2 odsto uzoraka leda u kafićima i restoranima mogu se pronaći patogene bakterije. Voda nije prljava sama po sebi, a bakterije u nju najčešće dolaze preko ledomata, gde se one mogu akumulirati, objašnjava Doson. Ipak, ni to nije tolika zdravstvena pretnja jer su koncentracije tih mikroorganizama ograničene, a do kontaminacije najčešće dolazi usled rukovanja ledom. Tako su brojne studije potvrdile da se u uzorcima leda redovno nalaze tragovi mikroba, poput bakterije Escherichije coli, Helicobacter pylori i Listera monocytogenes. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.