Pacijent preživeo zahvaljujući presađenoj koži brata blizanca

Pacijent u Francuskoj koji je zadobio opekotine na 95 odsto kože preživeo je zahvaljujući presađivanju kože brata blizanca, saopštila je danas bolnica u Parizu.
Pacijent preživeo zahvaljujući presađenoj koži brata blizanca
Foto: Pixabay
"Prvi put je urađena transplantacija kože između jednojajčanih blizanaca na 95 odsto površine", rekao je hirurg Moris Mimun iz bolnice Sent-Luj u Parizu.
 
I ranije su rađene transplantacije među blizancima ali na manjoj površini kože, do 68 odsto. Kad izgori skoro cela koža šanse da pacijent preživi su gotovo nikakve, rekao je Mimun.
 
Prema njegovim rečima, koža koja se presadi sa jednog na drugog blizanca ne može da bude odbačena jer jednojajčani bliznaci imaju skoro identičan genetski kod i zbog toga nije neophodna terapija protiv odbacivanja presađenog organa.
 
Pacijent po imenu Frank (33) primljen je u septembru 2016. godine s teškim opekotinama koje su zahvatile 95 odsto njegove kože posle nesreće na poslu. Lekari nisu imali dobre prognoze da će da preživi ali je medicinsko osoblje slučajno otkrilo da ima jednojajčanog brata blizanca.
 
Prva transplantacija kože urađena je sedam dana posle prijema obolelog blizanca u bolnicu.
 
Braća su operisana nekoliko puta u isto vreme, kako bi koža s jednog bila odmah preneta na drugog. Urađeno je nekoliko operacija kako bi se u međuvremenu koža na zdravom blizancu obnovila i bila spremna za narednu operaciju.
 
Lekari su uzimali kožu sa glave, unutrašnjeg dela butina i leđa, odnosno sa mesta na kojima se koža najbrže obnovi, za sedam do deset dana. Koža je potom rastegnuta posebnom tehnikom, pre nego što je preneta na telo pacijenta.
 
Brat sa zdravom kožom, koji neće imati ožiljke već malo drugačiju pigmentaciju, izjavio je da je srećan što je mogao da pomogne bratu, dok se bolesni brat dobro oporavlja i pušten je na kućno lečenje, dodali su lekari.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).