Psovanje može da bude dobro za zdravlje, rešava nas stresa

Od malena nas uče da psovanje i nije baš najlepša navika, ali sada psiholozi i lekari govore suprotno.
Autorka knjige "Psovanje je dobro za tebe" ("Swearing is Good For You") Ema Birn kaže da istraživanja pokazuju da psovanje može da bude dobro za zdravlje i da nas rešava stresa. 
 
Na britanskom Univerzitetu Kil 2009. godine naučnici su zamolili studente da gurnu ruku u vrlo hladnu vodu s ledom. Zaključili su da kad su studenti ponavljali psovke tokom toga, mogli su ruku u vodi da drže mnogo duže i osećali su manje bola, nego dok su ponavljali neku neutralnu reč. Njihovo subjektivno mišljenje pokazalo je da psovanje olakšava bol, odnosno povećava prag tolerancije na bol.
 
Jedna teorija kaže da psovanje povećava broj otkucaja srca i adrenalin što kao posledicu ima veću toleranciju na bol.
 
Istraživanja pokazuju da se ljudima u stresnim situacijama smanjuje produktivnost, ako im se kaže da ne smeju psovati. U suprotnom, psovke im pomažu da se lakše nose sa stresom.
 
Za ljude koji se oporavljaju od raka ili imaju dugotrajne hronične bolesti, psovanje pomaže da uravnoteže emocije.
 
Sprovedeno je istraživanje koje pokazuje da je dizanje tegova mnogo lakše ako ubacite koju psovku. Ema Birn kaže da to momentalno povećava otpornost i snagu, piše Ordinacija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.