Na recept još 81 lek

Vlada Srbije dala je danas zeleno svetlo novoj pozitivnoj listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na kojoj se nalazi 81 novi lek iz više grupa.
Na recept još 81 lek
Foto: Pixabay
Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da su na pozitivnu listu stavljeni "non badžet" lekovi, zatim inovativni lekovi, a za neke je proširena indikacija.
 
"Non badžet lekovi predstavljaju terapijsku alternativu lekovima koji se već nalaze na listi, a ne predstavljaju nikakvo finansijsko opterećenje za RFZO. U ovu grupu spadaju medikamenti za lečenje kardiovaskulatornih oboljenja, respiratornih, infektivnih i gastrointestinalnih bolesti", kaže Škodrić. Ona je pojasnila da će na taj način pacijenti dobiti savremenu terapiju bez dodatnih finansijskih opterećenja RFZO.
 
Od inovativnih lekova na pozitivnu listu uvedeni su lekovi za hroničnu limfocitnu leukemiju, za karcinom dojke i hepatitis C. Inovativni lekovi se uvode po posebnom modelu ugovaranja gde deo troškova na svoj teret preuzimaju same farmaceutske kompanije.
 
"Za lek bosentan, koji se koristi za arterijsku plućnu hipertenziju, proširena je indikacija. Do nove liste lek je bio omogućen samo deci koja boluju od arterijske plućne hipertenzije, a sada je omogućeno svim pacijentima koji boluju od te bolesti da lek koriste o trošku države", pojasnila je direktorka RFZO.
 
Zahvaljujući nižem kursu evra, snižene su i cene za 98,6 odsto lekova. Niže cene biće u rasponu od 0,86 odsto do 55,5 odsto. Za osiguranike to znači da će plaćati manje procentualnu participaciju za lekove.
 
Direktorka RFZO kaže da u narednom periodu planiraju više aktivnosti kako bi pacijenti dobili savremenu terapiju i da pozitivna lista lekova bude kvalitetnija: "Omogućićemo kontinuirano stavljanje non badžet lekova na pozitivnu listu. Oni su do sada stavljani jednom godišnje. Nastavlja se kontinuitet u stavljanju inovativnih lekova, a razgovaraćemo sa farmaceutskim kompanijama o eventualno još boljim uslovima i boljim modelima ugovora".
 
Kako kaže, farmaceutske kompanije sa kojima je RFZO potpisao ugovore na tri godine po posebnom modelu same se javljaju da se produže ti ugovori što će dovesti do velikih ušteda i omogućiti stavljanje novih lekova na listu.
 
"Takođe, planiramo da se sa pozitivne liste skidaju lekovi koji se dugo koriste i koji predstavljaju neku vrstu zastarele terapije, a koji imaju niže cene. Na račun njih stavljaćemo savremeniju terapiju za iste indikacije koji su dosta skuplji", zaključila je ona.
  • Anonimus

    07.06.2018 19:53
    Ranisan je bio decenijama na listi, ali je pre nekoliko sezona izostavljen i, kupuje se za 400 dinara po kutiji za najmanje pakovanje. Nalazili se među ovih osamdesetak što su vraćeni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.