Deca od devet i 11 godina najmlađe eutanizovane osobe na svetu

Dvoje dece od devet i 11 godina najmlađe su osobe koje nad kojim je ikada izvršena eutanazija.
Deca od devet i 11 godina najmlađe eutanizovane osobe na svetu
Foto: Pixabay
Njima je data letalna injekcija u Belgiji, jedinoj zemlji na svetu u kojoj zakon dozvoljava eutanaziju smrtno bolesne dece koja nepodnošljivo pate.
 
Deca su eutanizovana 2016. i 2018. godine, ali se prvi put sada spominju u izveštaju CFCEE-a, komisije koja reguliše eutanaziju u toj zemlji. Detaljno se navodi kako su belgijski lekari dali letalne injekcije, odnosno eutanizirali troje dece tokom dvogodišnjeg perioda. Među njima je i 17-godišnje dete koje je patilo od mišićne distrofije.
 
Devetogodišnje dete je imalo tumor mozga, a 11-godišnje cističnu fibrozu.
 
Belgija je promenila svoj zakon 2014. godine i dozvolila lekarima da okončaju život deteta na osnovu zahteva. Ljekari moraju prvo da utvrde da nema nikakve nade da se dete može izlečiti ili da mu se može olakšati bol. Deca svoju želju moraju napisati, potom ih pregledaju psihijatri kako bi bili sigurni da su dovoljno inteligentni da mogu doneti ovakvu odluku i da na njih nije uticala treća strana. Roditelji mogu odbiti njihovu želju.
 
Nakon eutanazije članovi komisije analiziraju slučaj kako bi utvrdili da je sve obavljeno prema propisima.
 
"Video sam mentalne i fizičke patnje toliko jake da smo ipak uradili dobru stvar", kazao je Luic Proot, član CFCEE komisije.
  • Podržavam

    31.12.2020 20:04
    Život bi za njih bio samo mučenje.
  • Zato

    08.08.2018 17:52
    Dobro rečeno, beše Gulliver
  • Guliver

    08.08.2018 16:31
    Kad postoji jaka i pouzdana država koja radi u interesu svakog građana...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).