Ove namirnice čiste jetru

Šta god tokom života pojedemo i popijemo, prolazi kroz našu jetru.
Ove namirnice čiste jetru
Foto: Pixabay
Upravo zbog toga ovaj organ trpi i upija sve naše loše prehrambene navike i svojim radom štiti telo. Ako želite da učinite dobru stvar za svoje telo, a time i za svoju jetru, saznajte kako da je održite zdravom, ali i da je "očistite".
 
Masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i lekovi glavni su neprijatelji naše jetre koja u telu ima funkciju filtera koji čisti organizam od štetnih sastojaka. 
 
Upravo zbog teškog posla koji obavlja, jetra može biti vrlo opterećena, što može da uzrokuje zdravstvene probleme. S obzirom na to da jetra nije povezana s nervnim sistemom, bolesna jetra neće da boli, te je time bolest vrlo teško otkriti. Međutim, dobra vest je ta što se jetra regeneriše i gotovo svaka šteta može da se popravi. 
 
Ovo su namirnice koje čiste jetru:
 
Beli luk - podstiče stvaranje enzima koji pomažu telu da izbaci toksine. Citrusi - bogati vitaminom C, citrusi su snažan antioksidans koji pomaže jetri da brže apsorbuje štetne materije. Cvekla i šargarepa - obe su bogate flavonoidima i beta karotenom. Stimulišu jetru i poboljšavaju njen rad. Zeleni čaj - sastojak katehin kojim je ovaj čaj bogat snažan je antioksidans koji čisti organizam. Zeleno lisnato povrće - spanać, kelj, blitva i salata prepuni su hlorofila, te su vrlo pogodni u neutralizovanju i izbacivanju toksina iz krvnih sudova.. Ananas - prepun je vitamina C, pa deluje kao prirodni duiretik koji telo oslobađa od toksina. Menta - lišće mente bogato je flavanoidima koji deluju kao snažan antioksidans. Đumbir - vrlo moćan antioksidans koji ubrzava metabolizam pomaže kod izbacivanja masnoće iz tela. Orasi - sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina, kao ie amino kiselina koje ubrzavaju proces detoksikacije. Kupus - snažno deluje na enzime jetre koji regulišu i ubrzavaju njen rad.
  • Zeleni caj...

    01.10.2018 20:06
    ... ostecuje jetri. Dize ALT.
  • Andrija Šrek

    01.10.2018 14:27
    ??
    Na osnovu čega su neke namirnice boldovane, a druge nisu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.