Sve više muškaraca pati od menopauze

Iako Svetska zdravstvena organizacija odbija da prizna, sve više slučajeva pokazuje, ali i sve više stručnjaka priznaje da i muškarci imaju menopauzu.
Iako Svetska zdravstvena organizacija odbija da prizna, sve više slučajeva pokazuje, ali i sve više stručnjaka priznaje da i muškarci imaju menopauzu.

Možda zbog ubrzanog načina života, sve više muškaraca u četrdesetim i pedesetim oseća smetnje poput preteranog znojenja, zaboravnosti, iscrpljenosti, natečenosti i gubitka libida. Deo stručnjaka takvo stanje naziva muškom menopauzom, odnosno andropauzom.

Iako to još uvek nije priznato u službenoj medicini, činjenica je da se sve veći broj muškaraca susreće s tim problemom. "Jedva ustajem iz kreveta ujutro. Osećam se polumrtvo, nemam želju za seksom, energija mi je ispod nule i često zaboravljam. Ponekad sebi zapisujem stvari na dlan da ih ne zaboravim", otkrio je jedan 45-godišnji Britanac, inženjer na visokom položaju u jednoj elektrotehničkoj kompaniji.

Za mnoge je takvo stanje još uvek kontroverzno, ali stručnjaci u londonskom Centru za muško zdravlje tvrde da je takvo stanje ne samo  stvarno, već je i u porastu. "Naše poslednje istraživanje u kojem je učestvovalo 10.000 muškaraca pokazalo je da više od 20 odsto njih u kasnim 40-im i ranim 50-im pati od andropauze", istakao je dr Malkolm Karuters, upravnik centra.

Sindrom nedostatka testosterona je vrlo ozbiljno stanje koje se zbog ignorisanja određenog broja stručnjaka ne leči: "Reč je o stanju koje ozbiljno narušava kvalitet života, a ako se ne leči dovodi i do brže smrti. Nekoliko puta je dokazano da takvo stanje vodi do dijabetesa, gojaznosti i srčanih oboljenja."

I kod muškaraca se, baš kao i kod žena, s godinama počne menjati nivo hormona u telu. Kod žena su te promene vrlo jasne – kada njen reproduktivni sistem prestane da funkcioniše, nestaje menstruacija i nastupa menopauza. Kod muškaraca pak nema toliko vidljivih znakova pa je muška menopauza još uvek u sivoj zoni. Međutim, to ne umanjuje činjenicu da i kod njih s godinama opada nivo testosterona, što dovodi do mnogobrojnih poteškoća. Mnogi muškarci osećaju te promene, ali ih ne žele priznati jer ih doživljavaju kao pretnju svojoj muškosti.

Trenutno se takvo stanje rešava unošenjem hormona testosterona i muškarci koji prođu takvu terapiju, brzo se bolje osećaju. "Kada svi stručnjaci prestanu da ignorišu taj problem i kada muškarci otvoreno progovore o njemu, stvari će biti puno jednostavnije. Moći ćemo normalno da postavimo dijagnozu i onda pristupimo lečenju. Sve dok to ne bude tako, mnogi muškarci imaće težak život", zaključio je dr Karuters.

  • Maja

    02.04.2011 08:35
    Svi sad sve znamo?
    Ovde je neko pobrkao senilnost i atrofiju mišića sa menopauzom, jer ovo isto imaju i žene mimo menopauze, pa čak i fizički neaktivni mlađi muškarci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.