Dete rođeno sa pola mozga prohodalo

Dečak iz Engleske rođen bez pola mozga zapanjio je sve naučivši da hoda, nakon što su doktori tvrdili da neće moći ni puzati, prenosi Dejli Mejl.
Dečak iz Engleske rođen bez pola mozga zapanjio je sve naučivši da hoda, nakon što su doktori tvrdili da neće moći ni puzati, prenosi Dejli Mejl.

Dvogodišnjem Finliju Rouzbotamu dijagnostikovan je redak oblik cerebralne paralize, kada je imao samo četiri meseca, nakon što su njegovi roditelji primetili da nešto nije uredu s njim jer se nije razvijao kao i njegova sestra Eli.

Doktori su skeniranjem otkrili da dečaku nedostaje veliki deo leve strane mozga i upozorili roditelje da verovatno neće nikada hodati ni puzati.

Dečakovi roditelji Keli i Ivan 20 meseci su s njim obavljali terapije koristeći specijalne vežbe uz pomoć njegove omiljene igračke, malog tenka.

Uz pomoć fizioterapeuta, Finli je naučio da desnom stranom mozga kontroliše obe strane svog tela stimulišući ga da se kreće dok se igrao sa svojom sestrom bliznakinjom.

Polako je učio da puže igrajući se sa tenkićem i nedavno je napravio svoje prve korake. Zapanjeni doktori pripisali su zasluge za ovo "neverovatnoj roditeljskoj pažnji".

Finli i njegova sestra rođeni su sa sedam minuta razlike 4. juna 2009. godine i činilo se da su blizanci dobrog zdravlja, ali samo nekoliko meseci kasnije roditelji su shvatili da nešto nije uredu sa njihovim sinom, jer se nije pomerao, smejao, niti bio živahan kao sestra.

Njegova majka je kazala: "On sada može kratko da hoda ako se drži za stvari i napravio je sjajan napredak. Naučićemo ga znakovni jezik, jer postaje frustriran jer ne mođe da se izrazi".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.