Info
01.05.2016.
19:47 > 19:50
I pored protesta i borbe za prava radnika, snaga i uticaj sindikata danas u Srbiji, daleko su od onoga što su sindikati nekada predstavljali.
  • Adv@Ju Hu

    02.05.2016 12:20
    Moram da vas ispravim u delu rečenice da su advokati štrajkovali samo za sebe.Prva ponuda ministarstva pravde je bila da advokati mogu da sastavljaju ugovore, a mi smo sačekali još dva meseca dok vlada nije to prvo vratila i svim punoletnim građanima, kao što je bilo i pre uvođenja notara. Međutim kako su nas tada podržavali radnici i sindikati, tako i mi sada podržavamo njih.
  • Ester

    02.05.2016 10:39
    Tihomire, kako vas bije stid?
    Zašto ne pričate malo o tome kako se radnicima obračunavaju plate "u evrima", i kako se ljudi otpuštaju u "u paketima"???
    Ne učestvujete vi ni ukakvom donošenju odluka, samo bandi dajete legitimitet da rade šta hoće!
  • /

    02.05.2016 10:39
    /
    e pa to su vam napravili sindikati za letovanja po direktivi u cg i polutke
  • pelene

    02.05.2016 09:52
    jurasicpark
    Možda deluje idealistički ali...ako radnici jedne fabrike strahuju za svoj posao, treba da se povežu sa kolegama iz druge fabrike, one koja ima drugug vlasnika. Zatim radnici iz te druge fabrike protestuju ili na neki drugi legalan način onemogucavaju funkcionisanje fabrike u kojoj su radnici ponižavani. Braneci druge, brane i sebe. Dakle kljucna rec- solidarnost. Smatram da sindikate treba uzdignuti iznad nivoa pojedinacnih firmi.
  • Batke

    02.05.2016 09:22
    Smesno
    Gospodo draga,ma kakvi sindikati u državi Srbiji.To je najveća banda i produžena ruka svojih poslodavaca koja je plaćena i zaštićena kao beli medved.To zlo treba ukinuti a radnici treba da svate da su nezaštićenje vrste koji danas imaju veću zastitu u člankoj karti nego u sindikatu. Predsednica sindikata koju ja poznajem u jednoj državnoj ustanovi u mom mestu svi poznaju jedino po pertlama.
  • Ju Hu

    02.05.2016 09:20
    Problem jeste što je ljudima uteran strah u kosti, i sada sindikalno vodstvo, tamo gde još uvek postoji ili nije potpuno korumpirano, nema "bazu" za dejstvovanje, kao što su imali advokati, koji su uzgred rečeno se borili samo za sebe jer bi im notari oduzeli poslove, a plus da ne govorim o tome da su se izborili da ostane paušalno plaćanje poreza. Sindikat bez članstva, koje je spremno da dajstvuje, ne predstavlja pretnju nijednom poslodavcu, Problem sa sindikatom je u tome što ne postoji jedinstvo u delovanju, nego deluje svako za sebe. Ostaviću sličan komentar kao i adv: Samo od sebe se neće ništa uraditi, niti će za TEBE nešto uraditi bilo ko drugi. Borba mora da bude jedinstvena i u skladu sa zakonima (o radu, o štrajku itd). Kod nas je sindikat na marginama, bar što se tiče borbe za prava radnika. Prošlo je vreme kada je sindikat postojao zbog polutki i tome sličnom. Vreme je da sindikat postane ono zbog čega je i osnovan: za borbu za bolju poziciju radnika, za ostvarivanje prava radnika.
  • Posmatrač

    02.05.2016 08:45
    Sindikalno
    Radim u firmi koja je privatizovana i očigledno da je vlasnik shvatio da je privatizovao i izbor predsednika sindikata, dakle poslušnik koji se prodaje za siću. Očigledno je da sindikalno udruživanje radnika u Srbiji funkcioniše samo na papiru.Ako se ne budemo solidarisali sa našim kolegama koji śtrajkuju za ostvarenje svojih prava sklanjajući se iza priče da to nije naša stvar svi ćemo proći kao radnici Jure.
  • Pa da

    02.05.2016 01:50
    Smešno
    Na jednom državnom fakultetu je ista osoba direktor i predsednik sindikata, jadni članovi u strahu plaćaju a direktor i predsednik skuplja dodatke na platu.
  • Adv

    01.05.2016 22:22
    Ako je osnivanje sindikata ili udruženja radnika zabranjeno statutom preduzeća, taj statut je u suprotnosti sa zakonom o radu, što je protivzakonito i pada na sudu 1/1.Ali treba platiti advokata, a radnici samo znaju da viču: ,,Država d'uradi nešto".Vremena kada vam je država bila mama od rođenja do groba su prošla pre više od trideset godina.Advokati su 4 meseca štrajkovali da bi se građanima vratila poslovna sposobnost ( da i sami mogu da sastavljaju ugovore, a ne samo odabrani notari), ali za prava radnika se morate izboriti vi sami. Dokle god se ponižavate za 200 evra mesečno, nikad vam neće biti bolje, kao ni vašoj deci, koju ne možete imati od tog džeparca. Ako vam je dobro, onda ništa.
  • Brus Vilis

    01.05.2016 21:55
    Hallo Vip mobile, evo slavim drugu godinu otkako sam s vama raskinuo ugovor i da kucnem triput u drvo - dobro je. Medjutim, ako probleme s vašim radnicima rešavate kao s korisnicima ne bi im bio u koži. Jednostavno ste najgori.
  • Arch Stanton

    01.05.2016 21:48
    hehehe
    Kakav sindikat, nama gazda zapretio otkazom, a ako zelis da radis jos koji posao ne bi li prehranio porodicu da cemo cak popiti i krivinu prijavu, samo ne znam zasto, valjda covek ima veze, toliko o sinidkatu.
  • DRŽAVNI SINDIKAT

    01.05.2016 21:04
    Šta če sindikat državnim uposlenicima? Oni u Srbiji imaju sva prava u oblasti radnih odnosa....
  • Eks samoupravljač

    01.05.2016 20:43
    Ma, to je samo danas tako. Sutra već drugi naslov, postajemo lideri regiona, novi kamen temeljac, samo da se malo strpimo, nekih 8-15 godina...
    P.S. Nagrađeni samoupravljač.
  • cia

    01.05.2016 20:36
    sindikat ...salite se
    pitajte dva sindikata na Spensu sta rade i cime se bave ...kriminal!!!
  • Gagarin

    01.05.2016 20:09
    Jedna rec...
    Neoliberalizam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna