Info
28.04.2012.
15:20 > 10:08
Delegacija nezadovoljnih zemljoradnika i predstavnici Ministarstva poljoprivrede postigli su danas dogovor o načinu isplate subvencija za 2012. godinu čime prestaju blokade svih putnih pravaca u Vojvodini i delu centralne Srbije.
  • 28.04.2012 20:43

    Mene samo zašto i mi ostali, koji se ne bavimo poljoprivredom, ne možemo, od onih koji se bave poljoprivredom, da dođemo do svog posla?
    I svakome ko podržava ovaj bezobrazluk preporučila bi da putuje zbog posla.
    U ovoj državi radi ko šta hoće.
    Kakav narod ,takva vlast.
  • Mihailo

    28.04.2012 20:20
    Kako se sda olako ispunjavaju zahtevi.
    Znaju da ne smeju u izbore sa traktorima na putevima. Ali, poraz vam ne gine, sa blokadama ili bez njih.
  • 28.04.2012 18:23
    @nepismeni
    Nešto se ne sećam da je tako glasilo pitanje na referendumu. Nešto si ti to sanjao..
  • @ anonimus

    28.04.2012 16:50
    "Tri meseca rade a ostalih 9 leze, i vi trazite subvencije, lazirate racune za seme, gorivo, kao sejete a njive pune korova"

    Nemojmo sada bas toliko preterivati. Svako ko se bavi obradom zemlje zna koliko je to tezak posao koji iziskuje rad ne samo tri meseca. Oko zemlje uvek ima sta da se radi i kada nama laicima izgleda da nema. Ne treba zaboraviti da se svi ti zemljoradnici pored poljoprivrede bave i uzgojem stoke, zivine pa kada nema posla na zemlji onda se maltretiraju od rane zore sa raznim zivuljkama po avliji. Ali to da ima i onih koji hoce leba preko motike, laziraju ovo, laziraju ono, hoce subvencije a da ne rade... toga ima i uvek ce biti i to su oni koji se vazda uvek za nesto bune i kojima ni jedan zakon ne odgovara. Da im covek da prazan papir sa pecatom i potpisom ministra a oni samo da napisu zakon koji je vec unapred odobren a da ga niko nije citao ili o njemu raspravljao u skupstini oni bi se potukli, ne bi znali sta da napisu i kroz nedelju dana bi ministru vratili prazan papir. Nemojmo mesati one seljake koji su radni, placaju porez, razne dazbine a kada odu u penziju ne dobiju vise od par hiljada dinara. Ti koji su radni, vredni i posteni kao po nekom nepisanom pravilu nikada se ne bune, samo cute, rade i gledaju svoja posla i prvo sto im je na pameti je da izmire sve obaveze, da nikome nista ne duguju, da im obraz pred ljudima ne crveni a sta im ostane ostane im.
  • Vojvodina Vojvođanima

    28.04.2012 16:46
    mauzer - pošteno
    'Postupi po naređenju, država koja nema sistem represije i nije država zato policiju i sklanjaj blokade.'

    Država koja drži svoju vojsku i policiju na teritoriji čiji su građani na referendumu 2006. odbili da budu njen deo, je okupatorska država, a oni koj poput tebe pozivaju na upotrebu sile protiv tih istih građana, su ili kolaboracionisti ili okupatroski agenti.





  • 28.04.2012 15:38
    Opet su ih preveli žedne preko vode ovi iz vlade. Daleko je septembar, do tada će ovo kao i prošlogodišnje obećanje da padne u vodu.
  • Bane

    28.04.2012 15:23
    ako se ja pitam
    Vlada nipošto da popusti ovim mešetarima što se predstavljaju kao seljaci.Prave seljake koji stvarno rade sam danas video na njivama,a ovi su verovatno hvatali zjale po kafanama i smišljali šta da izvoljevaju dalje.Ja sam da se oformi komisija koja će da te iste "štrajkače" poseti,da vidi njihove njive(ako uopšte znaju gde se nalaze),i utvrde minuli rad od subvencija.Ako se ispostavi da je subvencija otišla u stan,auto,...e onda se to lepo oduzme,persona u ćorku(minimum 3 god.),a za to vreme neki stvarno pošteni seljak neka dobije tu njivu na korišćenje.A što se tiče blokada,mislim da policija treba to da rasturi,a ne da ljudi koji stvarno rade ispaštaju zbog ovih.
  • Makili

    28.04.2012 14:59
    ...
    Nema, kao da ih je briga za poljoprivrednike i njihove zahteva.
  • Dejan

    28.04.2012 13:44
    Začto imam osećaj da će se opet pojaviti čudotvorac DAČIĆ i razgovarati sa "paorima" i rešiti problem i postići dogovor???
  • mile V*

    28.04.2012 13:38
    za pametnog
    prvo,ja sam za republiku Vojvodinu.Drugo,nisam nikakav Tadićevac kako ti kažeš.Glasam za trenutno jedinu Vojvođansku stranku a to je SVM.Što se ministarsva poljoprivrede,ono,MORA biti u Vojvodini.Nisam rekao gde.To je logično jer se ovde VEKOVIMA ostvarivao suficit,ko god da je na vlasti.Treće,imam nasleđenih 10 jutara zemlje i jako dobro znam o čemu pričam.Danas svaka opština u Vojvodini ima 5 do 6 LATIFUNDISTA od kojih zavisi svaki seljak.Šta je to nego feudalni sistem.Mi smo tek u razvoju prvobitnog oblika kapitalističke proizvodnje na selu.Bojim se buduće bede malog seljaka jer će do tada VELIKI za recimo 5 do 10 godina pokupovati njihovu zemlju i kasnije je preprodati po 5 puta većoj ceni strancima.
  • mauzer

    28.04.2012 13:05
    pošteno
    Postupi po naređenju, država koja nema sistem represije i nije država zato policiju i sklanjaj blokade.
  • @ Budimo pametni

    28.04.2012 12:28
    "Samo nemojte zaboraviti da upravo od tih velikih poljoprivrednika svi mi leba jedemo."

    Samo nemojmo zaboraviti da nije nas koji kupujemo njihove proizvode malo morgen bi i oni leba jeli tj. ne bi imali ni golog cvancika u dzepu da plate ono sto moraju da plate drzavi, gorivo, pesticide, seme, nadnicare...

    "Šta mislite, šta čini Vojvodinu regionom sa najvećim izvozom u Srbiji?"

    Izvoz u Republiku Srpsku i Crnu Goru i nisu neki relevantni pokazatelji vojvodjanskog izvoznog buma u regionu, Evropi i sire. U zemljama u okruzenju vise ima poljoprivrednih proizvoda uvezenih iz Holandije, Spanije, Grcke, Portugala, Nemacke... nego iz Srbije tj. Vojvodine. Na zalost mi cak i nemamo neki kvalitet jer nam zemljoradnici nisu dovoljno edukovani pa upotrebljavaju pesticide u nenormalnol kolicini ili su jako bezobrazni pa radi sto veceg prinosa i velicine ploda i njegove boje koja se lepi za oko kada odemo na pijacu upotrebljavaju razne pesticide u nenormalnim kolicinama. To je ono sto nasu poljoprivredu cini ne konkurentnom na trzistu Evrope gde se tacno zna koliko cega je ko prskao jer postoji citav mehanizam kontrola koje ne mozes podmiti ili zahebati. Tako da ono sto kupujemo na nasim pijacama a proizvedu ti srpski latifundisti je nekvalitetno kao sto je nekvalitetno i ono iz uvoza a uvezeno je iz Kine i mame mamine preko nekih evropskih ispostava pa mi mislimo da to dolazi iz Spanije, Grcke ili Holandije, ali ti proizvodi nikada nisu ni videli te drzave sem sto su kontejneri u kojima se nalaze prosli kroz njih i njihove carine.
  • 28.04.2012 12:17
    Tri meseca rade a ostalih 9 leze, i vi trazite subvencije, lazirate racune za seme, gorivo, kao sejete a njive pune korova moj otac je privatnik 25 godina nikad nista nije dobio od drzave a ovi ne radnici traze i dobiju a pritom nas sve maltretiraju pa hocu i ja gorivo po 70 dinara, drugari prodajte njive pa pocnite da radite nesto korisno u ovoj drzavi a ne da lezite 9 meseci.
  • Budimo pametni

    28.04.2012 11:22
    Samo nemojte zaboraviti da upravo od tih velikih poljoprivrednika svi mi leba jedemo. Šta mislite, šta čini Vojvodinu regionom sa najvećim izvozom u Srbiji? Mala gazdinstva? Ovi što pričaju o malom jadnom seljaku izgleda nisu izvukli lekciju od nacionalizacije imovine posle rata od strane komunista ili su krajnje zlonamerni. Bez velikih gazdinstava i "latifundista", kako mali Staljini ovde vole da ih zovu, nema privrede (nisam rekao tajkuna!). I zašto vam smeta što u ovoj državi, uprkos kompletnom propadanju, još uvek ima i bogatijih seljaka? Niko ovde ne spominje tajkune koji ucenjuju i male i velike privrednike zajedno? Možda je malih gazdinstava 10 puta više od velikih, ali opet, ne zaboravite da ta velika gazdinstva čine ogromnu većinu u proizvodnji pšenice. Pa ih vi upropaštavajte za potrebe Tadićeve dnevne politike po sistemu "ravnomeran razvoj Srbije ćemo ostvariti tako što ćemo upropastiti Vojvodinu pa ćemo svi biti jednako jadni".
    A ta ideja o ministarstvu poljoprivrede u Novom Sadu je u potpunosti opravdana JEDINO ako pare ostaju u Vojvodini. Ovako, da se nalazi u Pirotu, potpuno je svejedno. Zna se gde pare idu. Budite pametni i ne dozvolite da vam bagra zamazuje oči.
  • Slusalac

    28.04.2012 09:48
    KABADAHIJE
    Da se ja pitam bilo bi "POLICIJO POSTUPI PO NAREDJENJU"
    Zabole uvo Tadica i ministra Petrovica sto vi kao nesto blokirate puteve. Hajde da vas vidim kad oni naidju sa svojom pratnjom da ih ne pustite. Samo maltretirate obicne gradjane.To sto radite je obican vandalizam i idiotizam.Neradnici jedni obicni.
  • Zandarmerijo reaguj

    28.04.2012 09:24
    Pitam se pitam, kako to da od nekoliko desetina hiljada poljoprivrednih gazdinstava svima odgovara ovaj novi nacin subvencionisanja a samo ne odgovora ovoj dve, tri stotine koja se non stop stalno buni i pravi barikade. Novi nacin subvencionisanja daje subvencije svima koji obradjuju zemlju bez obzira jesu li njeni vlasnici ili su zemlju uzeli u zakup. Stari vid subvencionisanja je subvencionisao iskljucivo vlasnike zemlje a to je znacilo da si kao vlasnik dobijao subvencije od drzave po hektaru a istu tu zemlju si davao nekom drugom paoru u zakup i onda i od njega uzimao pare kao sto gazdastana od podstanara uzima kiriju. Tako su neki za isto parce zemlje dobijali duple pare a nisu je morali raditi. E sada takvima ne odgovara nov nacin subvencionisanja jer moraju da zavrnu rukave i da rade. Ne isplati im se da zemlju daju nekom u zakup zato sto taj ko je bude uzeo u zakup dobice subvencije na osnovu toga sta na toj zemlji proizvede za razliku od starog zakona. Samo da prodju izbori, pobacace njih zandarmerija u kanale pored puta. I na zapadu se desava da se paori bune protiv nekih zakona, ali tamo se strogo postuje zakon i saobracaj se ne sme obustavljati. Smeju samo da zatvore jednu traku i da naizmenicno propustaju vozila iz jednog i drugog pravca. Tako se prave guzve, ali saobracaj nije blokiran. Cim se desi da saobracaj u potpunosti blokiraju dolazi policija i pendreci. To je prava demokratija, imas pravo da se bunis, ali tom tvom pobunom ne smeju da trpe drugi ljudi. Demokratija se skroz pogresno shvata u Srbiji gde svi misle da je demokratija kada mozes da radis sta ti hoces.
  • gooost

    28.04.2012 09:23
    Blokade
    Nema se para u budžetu! Blokirajte sve što se blokirati može! Pa da se vidi ko pije, a ko plaća... :)
  • zzz

    28.04.2012 08:31
    blokiraj te sve,ovi sto su na vlasti lazu i kada kazu dobro jutro,a kamoli bilo sta da obecaju.Treba im dati do znana gde im je mesto.
  • mile V*

    28.04.2012 08:26
    paori
    Da kažem nešto,pošto živim u seoskoj sredini.Ovi nazovi štrajkači su većinom latifundisti,koji nikakvih dodirnih tačaka nemaju sa malim,običnim seljacima kojih je najviše.Ko neveruje nek pogleda razliku u subvenciji između nekog ko ima 10 hektara i 100 hektara ili 1000 hektara.Razlog njihovih protesta je isključivo materijalne prirode,nikako socijalne prirode.Na kraju,da dodam,niko od njih nikada nije reko da ministarstvo poljoprivrede treba da bude u Vojvodini što je i logično.
  • blokirati Srbiju

    28.04.2012 07:59
    Odblokirati Vojvodinu
    Treći put vas je slagala vlada tj. resorni ministar. Dokle ćete biti ovce? Zašto ne blokirajte autoput i sve regionalne puteve prema Beogradu?

    Vojvodini iz Srbije ne treba ništa, Srbiji iz Vojvodine treba sve!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna