Blokade okončane, postignut dogovor poljoprivrednika i Vlade

Delegacija nezadovoljnih zemljoradnika i predstavnici Ministarstva poljoprivrede postigli su danas dogovor o načinu isplate subvencija za 2012. godinu čime prestaju blokade svih putnih pravaca u Vojvodini i delu centralne Srbije.

Delegacija nezadovoljnih zemljoradnika i predstavnici Ministarstva poljoprivrede postigli su danas dogovor o načinu isplate subvencija za 2012. godinu čime prestaju blokade svih putnih pravaca u Vojvodini i delu centralne Srbije.

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović rekao je da je dogovoren kombinovani model subvencionisanja, a to znači da će paorima biti isplaćivano 12.500 dinara po hektaru, uz odbijanje iznosa dobijenog na osnovu regresiranog dizel goriva i avansa za prolećnu setvu. On je rekao da će novac biti isplaćen do kraja septembra.

Ministar je naglasio da će biti vršena stroga kontrola da li su zasejane površine kulturama za koje su dobijene subvencije. "Ostaje uslov za ostvarivanje subvencija da se postigne referentan prinos, zavisno od okruga", dodao je Petrović. On je kazao da su novim načinom subvencionisanja ostvarena dva cilja - povećanje prinosa i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, kao i povećanje broja korisnika subvencija sa 82.000 na 250.000 gazdinstava.

Član Organizacionog odbora paora koji su protestovali Miroslav Ivković rekao je da su četiri zahteva ispunjena poljoprivrednicima. Na pitanje zašto su blokirali puteve nekoliko dana pred izbore, on je kazao da je "ovo bio pravi način da se pokaže novoj vladi šta je očekuje ako ne bude uvažila zahteve poljoprivrednika", dodajući da protest nije imao političku pozadinu. Poljoprivrednici, nezadovoljni načinom subvencionisanja u agraru, jutros su traktorima blokirali saobraćaj na pojedinim važnijim putevima u Vojvodini, jer "nije poštovan ranije postignut načelan dogovor o uslovima prekida protesta".

Ističući da su čitavog proteklog dana čekali da u pisanoj formi dobiju ono što su se s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede dogovorili posle više od sedam časova dugih pregovora prethodne noći, Ivković je naglasio da su nezadovoljni poljoprivrednici bili "ogorčeni, jer su se osetili izigranim", pošto im je u četvrtak obećano jedno, a dan kasnije su "u ministarstvu čuli drugu priču, da odjednom ne važi sve što je bilo dogovoreno".

Poljoprivrednici su jutros bili blokirali saobraćaj na regionalnom putu Bačka Palanka - Novi Sad kod Gložana, gde su u oba smera stvorene duge kolone vozila. Poljoprivrednici su sa više od 30 traktora i drugih poljoprivrednih mašina sprečavali prolaz kamionima i putničkim automobilima, uz povremeno propuštanje hitnih slučajeva.

  • 28.04.2012 20:43

    Mene samo zašto i mi ostali, koji se ne bavimo poljoprivredom, ne možemo, od onih koji se bave poljoprivredom, da dođemo do svog posla?
    I svakome ko podržava ovaj bezobrazluk preporučila bi da putuje zbog posla.
    U ovoj državi radi ko šta hoće.
    Kakav narod ,takva vlast.
  • Mihailo

    28.04.2012 20:20
    Kako se sda olako ispunjavaju zahtevi.
    Znaju da ne smeju u izbore sa traktorima na putevima. Ali, poraz vam ne gine, sa blokadama ili bez njih.
  • 28.04.2012 18:23
    @nepismeni
    Nešto se ne sećam da je tako glasilo pitanje na referendumu. Nešto si ti to sanjao..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.