Novosadski informativni portal 021

Vesti - Srbija

Šume Srbije se suše zbog "stresa"

Područje jugo-istočne Evrope, u kojem se nalazi i Srbija, jedno je od najugroženijih globalnim klimatskim promenama, pre svega zbog povećanja srednje godišnje temperature vazduha i neujednačene količine padavina u našoj zemlji, ocenio je dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić.

Sindikati: Povući zakon o privremenom umanjenju penzija

Savez samostalnih sindikata Srbije i Udruženje sindikata penzionera Srbije zatražili su danas da se povuče Zakon o privremenom umanjenju penzija, kao i ukidanje kaznenih poena za penzionere sa punim radnim stažom, ali koji nemaju 65 godina života.

Bunjevci traže da se poništi akt koji ih je proglasio Hrvatima

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine ukazuje da je na današnji dan 1945. godine, doneta naredba kojom je Bunjevcima oduzeto pravo na lično izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, a svi pripadnici tog naroda proglašeni Hrvatima i, takođe, pozvao Skupštinu Vojvodine da taj akt proglasi ništavnim.

NATO: Razumemo raspoloženje građana Srbije prema nama

Poštujemo odluku Srbije da ne bude članica NATO jer razumemo da je takvo raspoloženje građana i veoma cenimo što Srbija sa nama sarađuje u bezbednosnim pitanjima, izjavio je za Radio slobodna Evropa predsednik Parlamentarne Skupštine NATO saveza Paolo Ali, koji je prošle nedelje boravio u Srbiji.

Počela prodaja srpskih banja, prva na redu Kuršumlijska

Dugo najavljivana privatizacija srpskih banja je počela, a Kuršumlijska je prva u nizu 30 propalih lečilišta koju su Republička direkcija za imovinu i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje pre nekoliko dana oglasili na prodaju.

VIDEO: U Srbiji nađen sarkofag čiji je sadržaj nadmašio sva očekivanja

Preliminarna analiza kamenog sarkofaga pronađenog u Viminacijumu, koju su uradili antropolozi, pokazala je da se radi o sarkofagu za sahranu muškarca u zrelom dobu i ženske osobe u ranim dvadesetim godinama, izjavio je direktor Arheološkog instituta Miomir Korać i dodao da su pronađeni prilozi u njemu nadmašili sva očekivanja arheologa.

Srbiju dnevno preleti do 3.000 aviona

Od početka godine na Aerodrom "Nikola Tesla" vanredno je sletelo šest aviona, a poslednji takav slučaj bilo je prizemljenje aviona kompanije "Sanekspres" zbog pijanog putnika koji je se "problematicno ponašao".