Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Poziv na masovne proteste u subotu

"Ogorčeni", aktivisti nezadovoljni sve većom globalnom ekonomskom krizom za koju okrivljuju političare i bankare, pozvali su na masovne proteste u subotu, 15. oktobra, širom planete.

Evakuisana zgrada švedske vlade

Zgrada švedske vlade u Stokholmu - Rosenbad, u kojoj se nalaze i prostorije premijera Fredrika Rajnfelta, delimično je evakuisana zbog sumnjivog paketa, saopštila je policija.

Obustavljena istraga protiv Stros-Kana

Francusko tužilaštvo odustalo je danas od istrage protiv bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana, navodeći da postoji osnov sumnje da je on izvršio seksualni napad na spisateljicu Tristan Banon, ali da je slučaj zastareo da bi se vodio sudski proces.

Uhapšen bivši čelnik Podravke

Nekadašnji čelnik Podravke Darko Marinac uhapšen je zbog navodnih malverzacija u toj koprivničkoj prehrambenoj kompaniji, javili su danas hrvatski mediji.

Blokiran i Akropolj

U Grčkoj u poslednje vreme svi štrajkuju, a nezadovoljni službenici nisu poštedeli ni najveći antički spomenik u Atini - Akropolj - koji je danas zatvoren za domaće i strane turiste.

Amnesti Internešnal kritikuje Hrvatsku

Organizacija za ljudska prava "Amnesti Internešnal" (AI) oštro je kritikovala hrvatsko rukovodstvo zbog odnosa prema ratnim zločinima i postavila pitanje da li je Hrvatska dostojna članstva u Evropskoj uniji.

43 poginulih u udesu autobusa u Nepalu

U udesu autobusa koji je sleteo s puta u reku u planinskoj oblasti na istoku Nepala, poginulo je najmanje 43 ljudi, novi je ali ne i konačni bilans nesreće.

Osmoro mrtvih u frizerskom salonu

Naoružani napadač ubio je u jednom frizerskom salonu u Južnoj Kaliforniji osam osoba i teško ranio jednog čoveka, posle čega ga je policija uhapsila.

Svoboda: Posle Hrvatske, zastoj u prijemu novih članova u EU

Potpredsednik socijaldemokratske frakcije u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda pozdravio je danas preporuku Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata za EU, ali je naveo da će proces širenja Unije sredinom 2013. godine "biti prekinut na više godina".

Crnoj Gori početak pregovora s EU

U godišnjem izveštaju i mišljenju Evropske komisije, koje je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predstavio evropski komesar Štefan File, Hrvatska je dobila "zeleno svetlo" za članstvo, uz dvogodišnji "mehanizam nadzora" sprovođenja reformi. Crna Gora je dobila preporuku za početak pregovora o pristupanju.

Pala slovačka vlada zbog zaštite evra

Slovački liberali iz stranke Sloboda i Solidarnost minirali su sinoć kao jedini iz vladajuće koalicije ratifikaciju novog zaštitnog mehanizma za evro (EFSF), blokirali tako celoj evrozoni pomoć dužnicima i oborili time i vladu premijerke Ivete Radičove.

Farad Zarif iz Avganistana novi šef UNMIK-a

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun imenovao je danas avganistanskog diplomatu Farida Zarifa za šefa Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) i svog specijalnog predstavnika za Kosovo.