Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Holandija zamrznula odnose sa Iranom

Holandska vlada zamrznula je zvanične odnose sa Iranom, iz protesta zbog izvršenja smrtne kazne vešanjem nad jednom državljankom obe zemlje, saopštilo je holandsko Ministarstvo inostranih poslova.

Đukanović hoće odštetu

Predsednik DPS-a Milo Đukanović izjavio je da će tražiti sudsku odštetu za sve muke koje je doživeo od italijanskog tužilaštva koje ga godinama sumnjiči za šverc cigareta devedesetih.

El Baradej poziva Mubaraka na ostavku

Predstavnik egipatske opozicije Mohamed el Baradej pozvao je danas egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka da bez odlaganja podnese ostavku, ocenivši da za Egipat nije dovoljno imenovanje potpredsednika i novog premijera.

Zemljotres u Mađarskoj

Mađarsku je danas pogodio zemljotres jačine 4,8 stepena Rihterove skale - najjači u zemlji od 1985. godine.

Evakuisani tržni centri u Moskvi

Policija je danas evakuisala posetioce i zaposlene iz dva tržna centra u Moskvi, zbog pretnji bombom, saopštio je portparol moskovske policije.

Egipat u haosu dobio potpredsednika

Predsednik Egipta Hosni Mubarak postavio je danas na mesto potpredsednika Omara Sulejmana, šefa egipatske obaveštajne službe, saopštila je državna agencija.

Egipat: Ostavka vlade

Egipatska vlada zvanično je danas podnela ostavku, a vojska je pozvala građane da se ne okupljaju u grupama i da poštuju policijski čas, uveden zbog višednevnih masovnih demonstracija protiv egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka.

U Moskvi zatvorene sve osnovne škole

U Moskvi i još nekoliko ruskih gradova vlasti su zatvorile sve osnovne škole na sedam dana zbog epidemije gripa, koja najviše pogađa decu i omladinu.

Prespavao ledenu noć sa 10 promila alkohola

Policijska patrola u Ćešinu na jugu Poljske naišla je, tragajući za pijanima i beskućnicima kako bi ih sklonila u toplo, na jednog Poljaka koji je preživeo ledenu noć na autobuskoj stanici sa čak 10,24 promila alkohola u krvi.

Vojska u Egiptu stala uz demonstrante

Egipatski vojnici u Kairu, kojima je predsednik Hosni Mubarak naredio nadziranje policijskog časa uvedenog zbog antivladinih protesta, prelaze na stranu demonstranata pozdravljajući ih s dignuta dva prsta u znak pobede.

Radnici povređeni u požaru

Dvojica radnika, koji su povređeni u jutrošnjem požaru u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, prebačeni su u bolnicu u Doboju i njihovo stanje je stabilno, potvrdio je portparol bolnice Ljubinko Đurić.

Davos: Upozorenje na rast cena hrane

Politički lideri okupljeni na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu upozorili su da rast cena hrane nosi rizik od podsticanja nemira, pa i ratova, pri čemu apeli da se smanje špekulacije na globalnom tržištu sirovina nisu na skupu ozbiljnije razmatrani.

Vlasnik Ikee mulja s porezom

Ingvara Kamprada, osnivača Ikee koji se i ranije nalazio po pod lupom medija nakon što ga je bivši dugogodišnji saradnik optužio za nepotizam, iskorištavanje radnika i muljanje s porezom, švedska je televizija optužila za izbegavanje plaćanja poreza.

Indonezija: Sudar vozova i požar na trajektu

Prepun trajekt sa putnicima zapalio se danas na liniji između ostrva Jave i Sumatre u Indoneziji, pri čemu je najmanje 36 putnika izgubilo život, a skoro 200 ih je povređeno, dok je samo pola sata ranije na Javi u sudaru vozova najmanje pet putnika poginulo i na desetine povređeno.

Mendela se ne da

Bivši predsednik Južne Afrike i proslavljeni vođa borbe protiv aparthejda Nelson Mandela se oporavlja i iz bolnice bi mogao da izađe već danas.