Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

U Aušvicu odata pošta žrtvama Holokausta

Predsednici Nemačke i Poljske, Kristijan Vulf i Bronjislav Komorovski, odali su danas u nekadašnjem nacističkom logoru Aušvic-Birkenau počast preživelima logorašima i žrtvama holokausta apelujući na svet da ne zaboravi stradanja Jevreja.

Eksplozija u hotelu u Davosu

U hotelu "Morosani" u Davosu, koji se nalazi u blizini mesta na kome se održava Svetski ekonomski forum, jutros se dogodila manja eksplozija, a povređenih nema, saopštila je švajcarska policija.

Porez za oporavak od poplava

Premijerka Australije Džulija Gilard najavila je danas uvođenje specijalog poreza za obnovu područja koja su bila pogođena katastrofalnim poplavama.

Poginulo 20 rudara u Kolumbiji

U eksploziji u jednom rudniku uglja na severoistoku Kolumbije, najverovatnije izazvanoj metanom, poginulo je 20 rudara, saopštila je uprava tog rudnika.

Automobil-bomba u Dagestanu

Četvoro ljudi je sinoć poginulo, a šestoro je ranjeno eksplozijom automobila-bombe u gradu Hasavjurtu, u pokrajini Dagestan, na Kavkazu.

Donacije Vikiliksu zakonite

Firma angažovana na istrazi finansiranja "Vikiliksa" nije pronašla nikakav dokaz da je bilo kršenja zakona, navodi se u dokumentu u koji je agencija AP imala uvid.

Ukrali 25 kg zlata

Nepoznati napadači su u oružanom napadu na autoputu na severu Francuske oteli od jednog belgijskog prevoznika 25 kilograma zlata, u vrednosti od skoro 800.000 evra, saopštile su danas vlasti u Francuskoj.

BBC ukida program na srpskom

Britanski dnevnici na nekoliko naslovnih strana danas javljaju o planovima Svetske službe medijske kuće BBC da ukine 650 radnih mesta u sledeće dve godine, u okviru drastične vladine štednje.

Ruski parlament ratifikovao START

Gornji dom ruskog parlamenta, Savet federacije, ratifikovao je danas sporazum Novi START o smanjenju strateških nuklearnih arsenala Rusije i SAD pošto je to juče u završnom, trećem čitanju, učinio i donji dom, Državna Duma.

Počinje Svetski ekonomski forum

Svetski ekonomski forum, koji danas počinje u švajcarskom zimskom centru Davos, okupiće u narednih pet dana oko 2.500 svetskih političkih i poslovnih lidera, pod sloganom "Zajednička pravila za novu realnost".

Putin: Neizbežna odmazda

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da je "odmazda neizbežna" za bombaški napad na moskovski aerodrom Domodedovo, u kome je u ponedeljak poginulo 35 osoba i 180 povređeno.

U Egiptu sukobi policije i demonstranata

Antivladine demonstracije u Egiptu koje su danas počele mirno, pretvorile su se u sukob demonstranta i policije, uz bacanje kamenica i upotrebu suzavca i vodenih topova. Dvoje demonstranata poginulo je u Suecu, a jedan u Kairu u okršaju sa policijom.

Kinin "stelt" je domaći proizvod

Kina je danas odbacila tvrdnje da je za izgradnju sopstvenog "stelt" aviona iskoristila tehnologiju sa američke "crne ptice" F-117, koja je oborena 1999. godine nad Srbijom.

Prodavali bebe

Pripadnici bugarske i grčke policije, u akciji koju sprovode na području obe zemlje, do sada su uhapsili 14 osoba koje sumnjiče da su prodavale bugarske bebe Grcima bez dece po ceni od 18.000 do 25.000 evra.