Iran odbacuje Trampove "primedbe o genocidu"

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif rekao je da Amerika treba da pokaže poštovanje prema Iranu.

 

Muhamed Džarad Zarif, 2019.
Reuters
Muhamed Džarad Zarif kaže da Iran ne želi rat

 

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif upozorio je američkog predsednika Donalda Trampa da ne preti Iranu i odbacio njegove „primedbe o genocidu".

U jeku tenzija između Amerike i Irana, Tramp je u nedelju na Tviteru napisao: „Ukoliko Iran želi da se se bori, biće to zvanični kraj Irana".

Iranski ministar poručio je Trampu da bi trebalo da se okrene istoriji.

„Iranci već ceo milenijum stoje uspravno, dok su agresori svi nestali. Nikada ne preti Irancu... Pokušaj sa poštovanjem - obično uspeva!".

Inače, Amerikanci su prethodnih dana poslali još brodova i aviona u Persijski zaliv.

Trampov tvit predstavlja zaokret - do nedavno se trudio da pokaže da je mogućnost vojne intervencije u Iranu mala, a kada su ga prošle nedelje novinari pitali da li Amerika kreće u rat, odgovorio je sa „nadam se da ne".

Šta se desilo?

Trampovo upozorenje Iranu u nedelju usledilo je nekoliko sati nakon što je u Bagdadu, glavnom gradu Iraka, raketa pogodila zgradu u blizini američke ambasade.

Amerika je nedavno evakuisala službenike koji se ne bave hitnim poslovima u Iraku zbog, kako su naveli, „ozbiljnih" pretnji povezanih sa iračkim snagama koje podržava Iran.

Dan nakon Trampovog tvita, iranski ministar spoljnih poslova odgovorio mu je na istoj društvenoj mreži - napisao je da je Trampa „nahuškao" takozvani „B tim".

Pod „B timom" podrazumeva američkog savetnika za nacionalu bezbednost Džona Boltona, izraelskog premijera Bendžamina Natanjahua i saudijskog princa Muhameda bin Salmana.

Zarif je u tvitu napisao da se „Tramp nada da će postići ono što nije pošlo za rukom Aleksandru Velikom, Džingis Kanu, niti drugim agresorima. Milion godina Iranci stoje uspravno i odolevaju agresorima. Ekonomski terorizam i genocidne primedbe nisu kraj Irana", dodao je.

 

Bagdad, maj 2019.
AFP
Raketa je pogodila zgradu nedaleko od američke ambasade u Bagdadu

 

Zašto je došlo do eskalacije odnosa?

Tenzije ne prestaju da rastu od kada je početkom meseca završen šestomesečni period izuzeća od sankcija za zemlje koje i dalje trguju sa Iranom. Cilj SAD bio je da se prihodi iranske vlade od nafte svedu na minimum.

Tramp je prošle godine ponovo uveo sankcije posle napuštanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Cilj sporazuma je da obuzda iranske nuklearne ambicije u zamenu za ukidanje sankcija.

Tenzije između Irana i Amerike porasle su od kada je Vašington izašao iz sporazuma.

Predsednik Irana Hasan Rohani tada je rekao da Iran odustaje od nekih obaveza iz međunarodnog nuklearnog sporazuma i da će nastaviti da radi na nuklearnom naoružanju ukoliko evropske zemlje ne zaštite iransku naftnu i bankarsku industriju od američkih sankcija.

Amerika je tada objavila da šalje pojačane vojne snage u Iran zbog „zabrinjavajućih indikacija" koje su stigle iz Teherana.

Prošle nedelje četiri naftna tankera oštećena su u Omanskom zalivu u napadima koje su Ujedinjeni Emirati nazvali „sabotažom".

Posled dva napada dronom na naftne stanice u Saudijskoj Arabiji, koje su izveli jemenski Huti pobunjenici koje podržava Iran, naftne stanice su privremeno zatvorene.

Iran je demantovao da stoji iza incidenata.

Prema nepotvrđenim izveštajima koji se pozivaju na američke bezbednosne zvaničnike, Iran je pripremio rakete, a iračke paramilitarne jedinice koje podržava Iran već su se pozicionirale pored američkih trupa u Iraku.

 

Nosač aviona Abraham Linkoln, maj 2019.
EPA
Nosač aviona Abraham Linkoln na putu je za Zaliv

 

Kakve su reakcije drugih zemalja?

„Irancima bih rekao da ne potcenjuju odlučnost američke strane", izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant.

Ipak, upozorio je: „Sjedinjene Države ne žele rat sa Iranom. Međutim, ukoliko su američki interesi napadnuti, osvetiće se".

„Želimo da se situacija smiri - u ovom delu sveta situacija često eskalira slučajno".

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel al Džubeir rekao je da ta država „ne želi rat i učiniće sve kako do toga ne bi došlo".

„Ipak, ukoliko druga strana bude odabrala rat, odgovorićemo snagom i predanošću da se odbranimo".

Ministar spoljnih poslova Omana, koji je u prošlosti pomagao u vođenju tajnih razgovora između Sjedinjenih Država i Irana, doputovao je u Teheran kako bi se sastao sa visokim državnim zvaničnicima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC