Ada Hegerberg izabrana za BBC fudbalerku godine

Hegerberg nastupa za Lion i nedavno je u finalu Lige šampiona protiv Barselone postigla het-trik za samo 16 minuta.
Ada Hegerberg
RONNY HARTMANN
Ada Hegerberg nastupa za francuski Lion i u subotu je u finalu Lige šampiona postigla het-trik

Napadačica Liona Ada Hegerberg proglašena je za BBC fudbalerku godine.

U glasanju su učestvovali navijači širom sveta, a nagradu je osvojila četiri dana posle het-trika u finalu Lige šampiona u kojem je njen Lion savladao Barselonu.

„Preplavila su me osećanja... Ovo je neverovatno", rekla je dvadesettrogodišnja Norvežanka, koja je istu nagradu osvojila i 2017. godine.

Napadačica Danske i Volfzburga Pernile Harder je druga, dok je na trećem mestu Australijanka Sem Ker, koja nastupa za Čikago Stars.

Nominovane su bile i fudbalerka veznog reda Japana i Liona Saki Kumagai i Amerikanka Lindzi Horan.

„Saki mi je cimerka, tako da znam sve njene kvalitete i šta je sve dala klubu. Takođe je i kapitenka reprezentacije Japana, što dovoljno govori", kaže Hegerberg.

„Sem i Pernile su takođe u vrhunskoj formi, kao i Lindzi. Osvojiti opet ovu nagradu je veoma poseban trenutak za mene".

Forma

Inače, Hegerberg je prošle godine postala prva dobitnica Zlatne lopte, a o tome u kakvoj formi igra dosta govori statistika.

U sezoni 2017/2018 za Lion je u svim takmičenjima postigla 53 gola - među kojima i rekordnih 15 u Ligi šampiona - dok je klub osvojio francusku ligu i Ligu šampiona.

Neverovatne igre nastavila je i ove sezone, postigavši 29 gola na 33 utakmice, dok je Lion osvojio tri pehara - lige i kupa u Francuskoj, kao i Lige šampiona.

Het-trik u finalu protiv Barselone desio se pošto je zatvoreno glasanje, ali je dodatni pokazatelj u kakvoj formi Hegerberg igra.

„Ponekad se zapitam 'da li sam sposobna za sve to' i deo mene onda kaže 'apsolutno, naravno da jesi', ali onda drugi doda 'ti si luda, nemoj da se stavljaš u tu situaciju pre nego što se ona dogodi.

„Međutim, vizualizacija uspeha vodi do toga da uspemo".

Borba

Hegerberg je 2017. odustala od nacionalnog tima Norveške, nezadovoljna zbog stanja u domaćem i međunarodnom fudbalu, naročito zbog nejednakog ophođenja prema devojčicama koje se bave tim sportom.

To znači da neće biti deo norveške reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, koje se održava ovog leta.

„Ova situacija je postala vrlo nezgodna, zato sam morala da progovorim", kaže Hegerberg.

„To je sve deo ambicija koje imam za ženski fudbal i mislim da još mnogo toga mora da se uradi, a da bih učinila nešto morala sam da zauzmem stav.

„I dalje sam sigurna u to i nadam se da će se nešto promeniti".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC