Srpska banka spasena dokapitalizacijom

Država je potrošila najmanje 17 milijardi dinara da bi sanirala poslovanje Srpske banke.
"Vlada Srbije je pripremila program sanacije Srpske banke uz minimalne troškove", rečenica je kojom je ministar finansija Dušan Vujović 13. novembra 2014. najavio spasavanje poslednje u nizu posrnulih državnih banaka.
 
Do danas, to je ostala poslednja zvanična informacija koju je javnost dobila o ovom slučaju, jer je država čitav postupak označila tajnim. BIRN međutim piše da je sanacije Srpske banke koštala 17 milijardi dinara. Kako pokazuju dokumenti, od tih para, 3,86 milijardi je novac same Srpske banke, 3,6 milijardi je dao Jugoimport SDPR, dok je preostalih 10 milijardi direktno dala Vlada Srbije dokapitalizacijom.
 
"Ono što je bilo, to se čisti, na osnovu para koje će biti date sa strane. Banka ima svojih 20 i nešto miliona evra (kapitala), plaća se razlika i čiste se depoziti. Nema više depozita. Detalji su navedeni u rešenju odluke Vlade, koja je poverljiva, tako da o tome ne mogu da govorim", rekao je tada Vujović.
 
Vlada je prema pisanju BIRN-a nedelju dana ranije donela Zaključak broj 00-73/2014-2 kojim je odobrila sanaciju Srpske banke dokapitalizacijom, koja će u konačnom zbiru poreske obveznike koštati više od prvobitne procene da je za spasavanje potrebno ne više od 80 miliona evra. Ovim je amnestirano rukovodstvo koje je godinama odobravalo kredite bez pokrića velikim srpskim kompanijama, među kojima su najpoznatije Farmakom MB i Interkomerc, ali i nizu novoosnivanih firmi čiji su stvarni vlasnici nepoznati.
 
Autor: BIRN
Foto: Srpska banka

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.