Od svih zemalja bivše YU u Srbiji su prosečne zarade u najvećem padu

Neto zarade u svim kompanijama u Srbiji smanjene su u proseku za dva odsto, pokazuju podaci za 2015. godinu.

Zarade su još manje u u Hrvatskoj (prosečno 0,9 odsto) i Bosni i Hercegovini (1,3 odsto). S druge strane, plate su porasle u kompanijama u realnim iznosima u Makedoniji (prosečno 2,5 odsto), Crnoj Gori (prosečno 1,4 odsto) i Sloveniji (prosečno 0,5 odsto), piše sajt "Biznis i finansije".

Takođe, primećeno je da su u većini zemalja bivše Jugoslavije (sem Slovenije) zarade u realnim iznosima u 2015. godini rasle pretežno u sektoru malih i srednjih preduzeća, a opadale u velikim kompanijama (koje su pretežno strani investitori), što je suprotno trendovima iz prethodnih godina.

Ovo se može protumačiti činjenicom da privreda u zemljama bivše SFRJ još nije uspela da se oporavi od posledica svetske ekonomske krize, a drugi razlog je da u region pretežno dolaze strani investitori koji traže jeftinu radnu snagu i da je broj ovakvih kompanija povećan u odnosu na strane kompanije prisutne u regionima koje bolje plaćaju svoje zaposlene.

Sve navedeno nameće zaključak da je prethodna ekonomska politika u zemljama regiona bila neuspešna i da je potreban oštar ekonomski zaokret sa ciljem da države nastale raspadom SFRJ stvore bolje uslove za privređivanje, što će dovesti i do jeftinijeg zapošljavanja (biće potrebne manje državne subvencije).

Svim ovim državama (sem Slovenije) potrebne su odlučnije i brže unutrašnje reforme, kako bi se smanjio pritisak sa sektora malih i srednjih preduzeća i istovremeno privukli investitori koji ne dolaze u njih isključivo zbog jeftine radne snage i visokih državnih subvencija za zapošljavanje.

Podsetimo, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u aprilu 2016. godine iznosila je 49.249 dinara i nominalno je veća za 7,4 odsto nego u martu i realno za sedam odsto. A kakvo je realno stanje možete pročitati OVDE i OVDE.

Recimo još da je analiza Udruženja građevinskih inženjera Srbije pokazala da će građani Srbije prosečnu platu od 1.000 evra, kolika je sada u Sloveniji, tek za 86 godina, preciznije 2101. godine, ukoliko naša zemlja nastavi sadašnjim tempom razvoja.

Dodajmo još i da je guvernerka Narodne banke Srbije istakla da građani Srbije sigurno osećaju boljitak kada je životni standard u pitanju.

  • Pupeter

    30.05.2016 17:51
    Marioneta govori ono što mu njegov lutkar - povlakač konaca govori da kaže.
    A mi blenemo u predstavu.
  • Statisticar

    30.05.2016 13:12
    analiticar
    Ako Vođa kaze da smo skocili za 2,1% onda nema sta da se sumnja.
    Samo nam nije rekao da Albanija ima rast od 3,2% I da je Srbija najlosija od svih suseda.
  • Steva-NS

    30.05.2016 13:01
    Ne slušajte i ne verujte tamo nekim statistikama.Jel lepo rekla,neki dan,g.đa Tabaković,da narod već oseća boljitak!Ispada da se samo ja trudim,da se ne osećam (malo vode i sapuna)!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija