Miodrag Kostić prodaje šećerane Austrijancima

Kompanija "MK grupa" Miodraga Kostića potpisala je predugovor o strateškom partnerstvu sa austrijskom firmom "Agrana AG".
Ovo predstavlja zaokret u poslovanja Miodraga Kostića, za kog je do sada važilo da je srpski "kralj šećera".
 
On bi sada bi mogao da postane "kralj hotela", s obzirom na to da novac od prodaje šećerana namerava da uloži u ugostiteljstvo i poljoprivredu u regionu. Kostić već sada ima nekoliko hotela u Portorožu, Beogradu, Budvi, ali i na Kopaoniku i Fruškoj gori.
 
U "MK grupi" ističu da je razlog za prodaju šećerana to što će 2017. godine u Evropskoj Uniji biti sprovedene radikalne mere u indistriji šećera.
 
"Kvote će biti ukinute, što znači da će svaka šećerana imati mogućnost da proizvodi šećer bez ograničenja. Ovo će voditi do značajnih promena i samo najproduktivniji evropski proizvođači će imati perspektivu. Zbog toga 'Sunoko' vidi svoju budućnost sa najvećim proizvođačem u Evropi. Od ovog partnerstva imaće koristi proizvođači jer će biti doneto novo znanje, koje će im omogućiti i podizanje prinosa, održivost i izvesnu budućnosti. Osim toga, 'Sunoko' će u srpskim fabrikama šećera povećati proizvodnju i izvoz", navodi se u saopštenju Kostićeve kompanije.
 
U "Agrani AG" za "Blic" su istakli da nameravaju da preuzmu većinski deo "Sunoka", jer im je cilj da prošire svoje tržište na zapadnom Balkanu. Svoje planove bi mogli da ostvare sa "Sunokom" u svom vlasništvu, jer je ovo preduzeće vodeći proizvođač šećera u jugoistočnoj Evropi, sa nekoliko šećerana u Srbiji i proizvodnjom od oko 300.000 tona šećera godišnje.
 
Komisija za zaštitu konkurencije nedavno je nastavila postupak ispitivanja koncentracije kompanije "Sunoko", posle kupovine preduzeća "Star šećer" iz Sente. Ovom transakcijom "Sunoko" bi istovremeno stekao i kontrolu nad njegovim zavisnim društvom, šećeranom TE-TO iz Sente. Komisija je utvrdila da bi sprovođenjem prijavljene koncentracije društvo "Sunoko" dodatno učvrstilo svoj položaj na tržištima otkupa šećerne repe i proizvodnje i prodaje šećera.
  • Koriolan

    30.06.2016 11:18
    Kralj do kralja
    ...ala to ne valja: kralj šećera, kralj bakra, kralj kokaina, kralj estrade. Svi bi da su kraljevi, a niko da igra ulogu naroda. Pitam se ko nam je Kralj džungle? Mislim, Tarzan!
  • baba

    30.06.2016 10:17
    uvoz?
    znaci li to da cemo secer odsad uvoziti iz Austrije pa porez pa carina ,bice nam secer gorak???
  • Kimi Liman

    30.06.2016 09:47
    Bizmismen
    Za 3 evra?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.