Šta radi merčandajzer, a šta refiler?

Na portalima za zapošljavanje se u poslednje vreme pojavljuju oglasi sa pozicijama stranih naziva, za koje mnogi ne znaju šta znače.

Šta je posao grumera, a šta merčandajzera? Ovo su sve reči direktno preuzete iz engleskog jezika, a portal Klik do posla pitao je poslodavce, odnosno omladinske zadruge koje najčešće nude ova mesta, da objasne šta znače imena tih pozicija i kakva su im zaduženja.

Neka od zanimanja mogu da se shvate i kao sinonimi, kao što su to merčandajzer i refiler, međutim, od poslodavca zavisi kako te pozicije definiše, pa uvek treba tražiti pojašnjenje šta se tačno očekuje na tom poslu. Sagovornici kažu da, iako su ovo niže pozicije koje su manje plaćene, one pružaju mladima iskustvo u komercijalnim poslovima i otvaraju vrata stalnom poslu.
 
"Jako bitna stvar kod pozicija merčandajzera, refilera, akvizitera, horeca specijaliste i fakturiste je činjenica da su to vrste posla na kojima se stiču osnovna komercijalna znanja. Uvek kažemo našim članovima 'Ulazite na mala vrata u veliku kompaniju'. Stoga, ako ulože maksimum, neretko se dešava da zadrugar biva regrutovan za stalno zaposlenje u kompaniji", kažu u zadruzi "Profil 011".
 
Merčandajzer - Osnovni posao je izlaganje robe široke potrošnje. Podrazumeva kontrolu plasmana određene robe, kao i kontrolu kako je ta roba izložena. Ove profesionalce uglavnom traže maloprodajni lanci, ali i dobavljači, objašnjava za Klik do posla Veljko Stanojević, marketing menadžer u omladinskoj zadruzi "Bulevar". Međutim, ova pozicija može obuhvatati i mnogo konkretnija zaduženja, poput prodaje.
 
Ko je refiler? "Vrlo je tanka linija između pozicije refilera i merčandajzera i često je samo pitanje terminologije", kaže Aleksandra Kilibarda, PR asistent iz "Profila 011". U "Bulevaru" objašnjavaju da je to "ne preterano komplikovano zaduženje praćenja i dopunjavanja rafova u maloprodajama, kao i pakovanje proizvoda u kutije i kontrolisanje rokova trajanja proizvoda".
 
Akviziter - Osoba zadužena za pronalaženje novih klijenata. "S obzirom na to da pozicija ima direktan uticaj na povećanje poslovanja poslodavca, često je plaćen manje po satu ali zato ima jasno definisane ciljeve i bonus za njihovo ostvarenje", kažu u "Profilu 011".
 
D2D akviziter  - "To je skraćeno od engleskog 'Door to Door', što bi u bukvalnom prevodu bilo od vrata do vrata. Jasno je da mu je zaduženje isto kao i akviziteru, samo što mu je obavljanje radnih zadataka na terenu", kaže Aleksandra Kilibarda.
 
Grumer - Rade u salonima za pse. Potiče od glagola 'to groom', što znači sređivati, lickati. 
 
Deklarant - Zadužen za lepljenje cena i deklaracija na artikle.
 
HoReCa specijalista "Ovaj posao je usko vezan za industriju hrane, odnosno, pripremanje i serviranje hrane i pića. Naziv potiče od tri reči Hotel/Restoran/Caffe. Neka od glavnih zaduženja su obilaženje kafića, hotele i restorana i opsluživanje istih proizvodom kompanije koju zastupaju", kaže Stanojević.
 
Promo lider - "Ovo je najpoželjnija pozicija kod većine zadrugara koji traže posao. Osoba je zadužena za vođenje jednog ili dva promo tima. Zadužen je za organizaciju promo mesta (montiranje štanda i kontrolu zaliha robe koja je na promociji), organizovanje promoterki, kontrolu i rešavanje nesuglasica sa potrošačima", kaže Kilibarda.
 
Koliko su plaćeni ovi poslovi možete da pročitate na portalu Klik do posla.
  • :)

    24.11.2016 20:56
    Hrvatima svaka cast na ocuvanju svog jezika, a tu su negde vrlo blizu i Slovenci. Sa druge strane, pomodarsko silovanje srpskog jezika kao da nema granica. Samo jedna licna napomena, ako dozvolite: ja licno sam, sto bi se ono reklo - autosovinista, pristalica Zapadnih vrednosti, EU, NATO. Ne volim ruski uticaj. Ali sam izuzetno alergican na silovanje srpskog jezika i koriscenje reci tipa: benefit, skor, hendlovanje i ostalo... Verovatno sam u tome dosledniji nego neki "patriota". To je valjda uvek tako - majka priroda je puna ironije.
  • dobrotvorka

    24.11.2016 20:42
    HAHAHAAAAAAAAA
    Sve smislili "pametni" TELETABISI (Ameri)
    i kuku lele, Srbi prihvatili.
  • šteta

    24.11.2016 20:33
    Davnih dana smo se šalili da ćemo vratare zvati 'referenti za ulazno-izlazna pitanja'.
    Zadnje (lingvističko) vreme došlo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.