Srbija plaća Grcima 40 miliona dolara zbog RTB Bora

Srbija je dužna da grčkoj kompaniji Mitilineos plati oko 40 miliona dolara zbog RTB Bora, odlučio je arbitražni sud u Ženevi.
Srbija plaća Grcima 40 miliona dolara zbog RTB Bora
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako je saopštila grčka kompanija, Srbija je prekršila obaveze međunarodnog ugovora prema Grčkoj i Mitilineosu preduzimajući niz zakonskih mera u periodu od 2004. do 2012. godine koje su "RTB Boru dale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukturiranja do kojeg nikad nije došlo". Sud je naveo da je Srbija indirektno prisvojila investicije Mitilineosa bez kompenzacije. 
 
Prema ugovoru iz 1996. godine RTB Bor, koji je u državnom vlasništvu, plaćao je Mitilineosu u gotovini i metalu sve do 2004. godine, kad je srpska Vlada zabranila plaćanje bez njenog prethodnog odobrenja. Grčka kompanija je morala da otpiše milione evra zaostalih plaćanja, dodaje se u saopštenju kompanije.
 
"RTB Bor je 2004. godine počeo da ne ispunjava obaveze prema Mitilineosu, prestao je sa otplatama u novcu i metalu, iako je od Mitilineosa imao značajne avansne uplate i finansiranje unapred obrtnog kapitala, kao i bakarnu rudu za preradu koja je pripadala Mitilineosu", piše u saopštenju.
 
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da će RTB Bor izgubiti arbitražni postupak zbog neodgovornosti prethodne vlasti, u periodu od 2004. do 2012. godine. On je dodao da je problem nastao pre oko 15 godina, zato što je "tadašnja vlada zaustavila RTB Bor administrativnim merama da rešava svoje probleme sa grčkim kompanijama".
  • Safet Isovic

    30.08.2017 08:57
    Svakom postenom stanovniku ove ogavne smradne teritorije treba dodeliti orden hrabrosti za svaku sekundu provedenu ovde.
  • Skrivalica

    30.08.2017 08:30
    Kao, eto, nisam mogao ...
    Dugogodišnji ministar Antić treba da kaže javnosti i nadležnim organima ko je činjenjem i ne ćinjenjem doveo do ovoga, a ne samo da najavi i pokuša da pripremi javnost da ćemo izgubiti spor kada je to, siguran sam ,bilo više nego očigledno.
  • Bugi Vugi

    30.08.2017 08:04
    Car Dušan bi njima dao K :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.