Srbija će morati da poveća akcize na duvan pre ulaska u EU

Srbija će u procesu usklađivanja poreske politike sa EU morati da uvede PDV na kupovinu prvog stana, opremu za invalide, promet robe verskih zajednica i isporuku dobara za finalnu potrošnju u slobodnim zonama, a akciza će se uvesti na ugalj i koks i povećati na prirodni gas, rekao je profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Saša Ranđelović.
Srbija će morati da poveća akcize na duvan pre ulaska u EU
Foto: Pixabay
On je rekao da je akcizni sistem u Srbiji uspostavljen 2001. godine i od tada je više puta menjan, ali će do pridruživanja Srbije EU morati da pretrpi znatne izmene.
 
"Osim što će se povećati akciza na prirodni gas, a uvesti na ugalj i koks, ta vrsta poreza na struju će se transformisati iz poreza koji se obračunava u procentu u odnosu na maloprodajne cene u specifični kao fiksni iznos po kilovatu", rekao je Ranđelović.
 
Harmonizacija Srbije sa poreskim sistemom EU, u okviru poglavlja 16, prema njegovim rečima predviđa i da se znatno povećaju akcize na duvan, sa oko 50 evra na 1.000 komada na 90 evra.
 
Dodao je da će se i akcize na alkoholna pića obračunavati ne po tipu pića, već prema sadržaju alkohola, a da će biti uvedena i akciza na alkoholna pića proizvedena u domaćoj radinosti.
 
Ranđelović je istakao da Srbija može da pregovara sa Evropskom komisijom o dinamici usklađivanja i o tranzicionom periodu u kome će biti zadržana određena akciza u nižoj stopi nego što je evropska.
 
"Bugarska je dogovorila da osim što je zadržala nižu akcizu na alkohol u određenom vremenskom periodu nije oporezovala najmanje proizvođače koji alkohol proizvode u domaćoj radinosti", rekao je on.
 
Ukazao je i da će novina koju Srbija mora da uvede pre ulaska u EU biti i spuštanje limita za ulazak u sistem plaćanja PDV-a u kojem će morati da budu svi preduzetnici koji ostvaruju godišnji prihod iznad 600.000 dinara, umesto osam miliona.
  • sale

    17.12.2017 17:52
    Srbija ako bude zelela da ima gradjane morace da smanji troskove zivota ili da poveca plate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.