Porast plata i veseli i zabrinjava Čehe

Plate češkim radnicima snažno rastu, a s obzirom da je Češka jedna od najstabilnijih evropskih privreda, očekuje se da će se trend nastaviti i u idućim godinama.
Porast plata i veseli i zabrinjava Čehe
Foto: Pixabay
Međutim, povećanje životnog standarda ima i svoje loše strane po ekonomsku politiku zemlje, prenosi "Poslovni dnevnik".
 
Od oktobra do decembra prošle godine prosečna plata u zemlji dosegla je 31.646 kruna (1.229 evra) što je nominalno osam odsto više nego godinu ranije. Prilagođene za inflaciju, plate u Češkoj porasle su 5,3 odsto, navodi Blumberg.
 
Rast plata rezultat je najniže stope nezaposlenosti u Evropskoj uniji od 2,2 odsto, koliko je zabeleženo u martu ove godine. Za ilustraciju, najveći izvoznik u državi, proizvođač automobila Škoda, prošlog meseca je dogovorio sa sindikatima povećanje primanja - uključujući bonuse i prekovremene sate - za 20 odsto. 
 
Porast životnog standarda u kojem su Česi već nadmašili Grčku i Portugal i približi li se Španskoj, možda će se odraziti na monetarnu politiku. Češka središnja banka (ČNB) više je puta napomenula kako će pregrejano tržište rada zahtevati dodatne monetarne mere kako bi se inflacija držala pod uzdama. 
 
Inflacija je ispod ciljane stope od dva posto, ali veće plate će prisilit kompanije da više troškove prebace na krajnje potrošače, kazao je ranije Tomas Holob, glavni ekonomista ČNB-a.
 
Sindikati, naravno, pozdravljaju trend porasta plata. Josef Stredula, čelnik najvećeg udruženja sindikata u Češkoj kaže kako će plate rasti i idućih godina jer su troškovi rada i dalje nekoliko puta niži nego na Zapadu. 
 
"U srednjem roku, a svakako u sledeće tri do četiri godine, realno možemo očekivati rast plata od tri do pet odsto godišnje", kazao je Středula. 
 
Dok troškovi rada u Nemačkoj iznose 34,1 evro po satu, a na nivou EU 26,8 evra, u Češkoj se kreću malo iznad 11 evra. 
 
Međutim, ne rastu plate samo u privatnom sektoru, već i u javnom. Nakon što je u novembru vlada državnim službenicima povećala plate za 10 odsto, vlada je obećala uz veće penzije i povišice lekarima i nastavnicima. 
 
Međutim, Češka to može dopustiti za razliku od Rumunije u kojoj plate rastu 15 odsto. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.