Mali: Oslobodićemo poslodavce plaćanja doprinosa za Nacionalnu službu zapošljavanje

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će resorno ministarstvo vrlo brzo izaći sa predlogom o ukidanju doprinosa za Nacionalnu službu za zapošljavanje od 0,75 odsto koju plaćaju poslodavci.
Mali: Oslobodićemo poslodavce plaćanja doprinosa za Nacionalnu službu zapošljavanje
Foto: Pixabay
Mali kaže da postoje tri osnovna pravca o kojima ministarstvo razmišlja. Prva tema je da se podrži i ubrza rast ekonomije, a zatim, navodi, cilj države je stvaranje stimulativnog okruženja za poslodavce. Mali je rekao da je takođe, cilj ministarstva da se poslodavci rasterete opterećenja na zarade.
 
"Vrlo brzo ćemo izaći sa predlogom oko toga i kako da se smanji opterećenje na rad. Razmišljamo o ukidanju dopirinosa za Nacionalnu službu za zapošljavanje od 0,75 odsto jer je to teret na poslodavca", rekao je Mali.
 
Mali je ukazao i da skoro svi strani investitori u Srbiji traže ubrzanje stopa amortizacije na čemu će se kaže raditi u narednom periodu. Na taj način će se ubrzati obim ulaganja u nove tehnologije, ocenio je Mali.
 
Kako je najavio, na Vladi Srbije će se u oktobru naći i zakon o naknadama koji će objediniti na jednom mestu sve naknade koje se plaćaju.
 
Do kraja 2012. biće potpuno sprovedena reforma Poreske uprave 
 
Do kraja 2021. godine biće potpuno sprovedena reforma Poreske uprave za šta je obezbeđen novac, poručio je Mali. On je rekao da će u narednom periodu, do kraja godine, biti završena strategija za reformu Uprave, i da je država dobila 50 miliona dolara od Svetske banke za kupovinu softvera, nabavku nove opreme i izgradnju novih objekata.
 
On je konstatovao da je sramota neizdavati fiskalni račun i da je ružna slika koliko se kafića i restorana zatvara zbog neplaćanja poreza. Kaže da će, kada vlasnici budu kažnjeni sa godinu dana zabrane poslovanja, taj vlasnik lokala "izaći iz posla".
 
Mali je objasnio da je sve više onih koji plaćaju porez i da je to obaveza građana ali i da je obaveza države da obaveštava građane za šta se novac troši. Ministar je rekao i da je izrada zakona o javnim nabavkama završena i da će u narednom periodu biti predstavljen javnosti kao i Vladi, a da će se poslati i na ocenu u Brisel. "Zakon o javnim nabavkama je gotov i biće predstavljen javnosti. U pitanju je sistemski zakon gde mnogo toga može još da se unapredi i uradi", kazao je Mali. 
 
Poslodavcima je, kaže Mali, problem nepredvidivost naknada jer svaka lokalna samouprava donosi često svoje naknade, a nakon odluke vlade, ova praksa neće biti moguća. 
  • briga iz of šora

    06.09.2018 15:58
    Zapošljavanje radi SNS i SPS. NSZ nikoga nije zaposlila, treba je ukinuti. aonda nema doprinosa.
    Gledam skockanog sve u sveže otpakovanoj košulji kako razmišlja, obećava i brine o narodu.
    Što reče Basara, majstore dodaj mi kesu !
  • ntn

    04.09.2018 20:45
    Raduj se narode...
    Mali kaže: Razmišljamo o ukidanju doprinosa od 0.75%....
    A na propagandi je dalje da nas ubedi kako će nam (jednom) u budućnosti biti dobro...
  • Xyz

    04.09.2018 19:54
    Zemljo..
    Od 62% opterecenja na neto zarade bas ste se pretrgli sa o,75%.Silna obecanha su vec odavno ludom radovanja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.