Rekordna zarada banaka u Srbiji

Banke su prošle godine zaradile 70,5 milijardi dinara, što je, nominalno posmatrano, rekordna dobit u poslednjoj deceniji, piše današnja "Politika".
Rekordna zarada banaka u Srbiji
Foto: Pixabay
Za godinu dana, zarada banaka je povećana za 11 odsto u odnosu na 2017. godinu.
 
Analize pokazuju da su za to zaslužni čišćenje loših kredita i rast potrošnje stanovništva, pre svega gotovinskih zajmova.
 
Nenad Gujaničić, broker kuće "Momentum sekjuritis", potvrđuje da je profitabilnost banaka nominalno dostigla rekordni nivo od izbijanja svetske ekonomske krize, ali kaže da ovaj sektor i dalje opterećuju nepovoljne okolnosti koje nisu promenjene ni protekle godine. Kaže da su pre svega krediti privrede u padu.
 
Prema podacima Udruženja banaka, na kraju decembra 2018. bilo je odobreno ukupno 2.363.8 milijardi dinara kredita, što predstavlja rast na godišnjem nivou od 2,5 odsto, ali pre svega usled rasta kreditne aktivnosti stanovništva od 11,2 odsto. S druge strane, kreditno stanje privrede na kraju decembra prošle godine bilo je skoro tri odsto manje u odnosu na kraj 2017. godne (1.351.6 milijardi dinara).
 
Prinos na kapital, posle dužeg vremena, meri se dvocifrenom stopom i iznosio je 10,4 odsto.
 
Najsvetlija tačka u pogledu profitabilnosti jeste činjenica da je prvi put od 2015. godine domaći bankarski sektor zabeležio rast neto prihoda od kamata, što predstavlja glavnu poslovnu aktivnost banaka i čini osnovnu razliku u odnosu na takođe dobar nominalni rezultat iz 2017. godine, navodi "Politika" i ističe da je ovaj profit zarađen u uslovima prilično niskih kamata.
  • Sasa Shanghai

    08.07.2019 08:41
    @Ns
    Ovde u Kini ne postoje troskovi odrzavanja racuna i nema provizija za placanje niti za prenos sa racuna. Transfer se desava bukvalno u sekundu i banke ne drze bezpotrebno novac u opticaju. Sve je to uradila zdrava konkurencija na trzistu. kad ovde nekome spomenem da se kod nas placa odrzavanje racuna, on se samo glasno nasmeje, jer misli da ga zezam.
  • PP

    07.07.2019 02:17
    Klasicni lopovi, takve provizije kao sto banke imaju kod nas nema nigde u svetu...
  • Utopija

    06.07.2019 15:14
    A sta je sa zaradama gradjana i tu je isto rekord jedne od najsiromasnijih zemalja sveta, znaci gradjani su tu zbog banaka da se njihovi vlasnici bogate a to im jos omogucavaju ljudi koje mi placamo, kao npr. nasa guvernerka koja uvek ima spremnu neku bajku za laku noc..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.