Razmatra se uvođenje digitalnog evra, evo kada bi to moglo da se dogodi

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da pokreće dvogodišnju analizu o tome da li treba uvesti digitalnu verziju evra koja bi dopunjavala gotovinu.
Razmatra se uvođenje digitalnog evra, evo kada bi to moglo da se dogodi
Foto: Pixabay
To je njen oprezan korak ka uvođenju digitalnih valuta i analiza potencijalnog uticaja na politiku i finansijski sistem.
 
ECB je navela da digitalni evro mora biti takav da zadovolji potrebe potrošača, istovremeno pomažući sprečavanje ilegalnih aktivnosti poput pranja novca i ne sme imati negativan uticaj na finansijsku stabilnost i monetarnu politiku.
 
Digitalizacija "doseže sva područja našeg života", napisao je u blogu član Izvršnog odbora ECB Fabio Paneta.
 
"Pandemija korona virusa pokazala je koliko brzo se takva promena može dogoditi. I to utiče na način na koji plaćamo. Sve više kupujemo digitalno i putem interneta", napisao je Paneta.
 
Rekao je da na mnoga pitanja treba odgovoriti i da će se "tek kasnije doći do odluka da li izdavati digitalni evro ili ne". Ako ta ideja bude odobrena kroz dve godine, bile bi potrebne još tri da zaista nastane digitalni evro.
 
ECB, centralna banka 19 zemalja koje koriste evro, pokreće detaljnu studiju pošto je već prikupila stavove građana i finansijskih stručnjaka.
 
Jednostavno rečeno, digitalna valuta centralne banke bila bi digitalna novčanica. Pojedinci bi je koristili za plaćanje u prodavnicama ili međusobno. Banka za međunarodna poravnanja (BIS), međunarodno udruženje centralnih banaka, kaže da bi digitalne valute koje izdaju centralne banke mogle da donesu raznolikost opcija plaćanja, brže i jeftinije prekogranično plaćanje, da povećaju "finansijsku uključenost" ljudi koji nemaju račune u bankama i verovatno da olakšaju fiskalne podsticaje u vreme ekonomske krize, kakvu je izazvala pandemija.
 
Jedno istraživanje BIS-a pokazalo je da 86 odsto centralnih banaka istražuje potencijal digitalne valute, 60 odsto eksperimentiše s tehnologijom za to, a 14 odsto sprovodi pilot-projekte.
 
Digitalna valuta bi se razlikovala od kriptovaluta kao što je bitkoin jer bi digitalne valute centralne banke bile zakonsko sredstvo plaćanja i na taj način upotrebljive za bilo koju transakciju, a njihova vrednost bi bila stabilna. Paneta je rekao da bi digitalna valuta bila i "ekološki prihvatljivija", jer bi trošila manje električne energije od "rudarenja" bitkoina.
  • Dule

    18.07.2021 11:50
    Dobra ideja, nadam se i isplativa, tj zanima me koliko bi manje izašlo da se umesto imanja kovanice novca i upotrebe resursa za njihovo čuvanje i skladištenje koriste serveri i računari generalno za transakcije. Druga stvar koja me brine, jeste ko bi u tom slučaju bio zadužen za bezbednost te valute i da li će koristiti blockchain i da li će se moći dokazivati da su pojedinačni "istampani" digitalni evri validni, i preko čega će moći da se validiraju (da li preko banke ili će svaki korisnik digitalnog evra biti u mogućnosti da to uradi)?

    Eto jedno polu-tehničko pitanje, stvarno je transfer blama kad na 021 čitam izraze kao ,,plandemija" i slične gluposti, sramotite sebe iako vas anonimnost čuva.
  • Dragan

    16.07.2021 16:37
    Ah
    U Hrvatskoj uvidekovani evro sa likom Tesle.
  • Toza

    15.07.2021 12:40
    Mnipulacija rezultatima rada
    Ja zelim za svoj rad da dobijem novac a ne tamo neke brojeve koji se nalaze tamo negde. Odakle ce mi ih neko dati kad on zeli i koliko on zeli. To imamo sad sa bankomatima i isplatama na salterima. Necu novac u banci da bi stajao satima u redu i ziveo u neizvesnosti dali ce ga biti i koliko ce ga biti. Ako niste sposobni da vodite novcanu politiku zemlje i Evrope red je da se povucete i prostor ostavite sposobnim. Elektronika je tu da olaksa a ne da mi stvara poteskoce. Ko je zeli nek izvoli. Mucite me sa racunom i podracunom,karticom, punomocju,ovlascenjem,licnom kartom, licnim brojem..., sve vam zapinje i uvek neki problem. Naucite da radite a ne da maltretirate klijente.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.