Mihajlović: Skok cena struje uslovljen cenom gasa

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da je skok cena električne energije na evropskim i svetskim tržištima uslovljen cenom gasa, a ne zbog korišćenja obnovljivih izvora energije.
Mihajlović: Skok cena struje uslovljen cenom gasa
Foto: 021.rs
Mihajlović je u intervjuu Rojtersu objasnila da na cenu struje u Evropi takozvane "karbon takse" utiču samo sa 20 procenata i da je ove godine došlo do neverovatnog skoka tražnje za energijom i energentima u celom svetu.
 
Ukazala je da postoje i drugi razlozi koji su uticali na njen rast, među kojima su problemi sa LNG terminalima koji nisu mogli adekvatno da rade dok su evropska skladišta gasa bila gotovo ispražnjena.
 
Pored toga, dodala je, Kina je poslednjih sedam godina zatvorila određen broj rudnika, prekinula je uvoz uglja iz Australije i počela nabavku iz drugih zemalja, a sve to je dovelo do poremećaja na svetskim tržištima.
 
Mihajlović je navela da su projekti u našem novom investicionom ciklusu vredni više od 17 milijardi evra i ukazala da je strategija Srbije da ide korak po korak, jer ništa ne može preko noći.
 
"Mi moramo polako da izlazimo iz prljavog lignita i da istovremeno gradimo nove kapacitete, a u tom procesu gas je sigurno tranziciono sredstvo. Velike hidroelektrane, solarne i vetroelektrane, kao i priča o nuklearnim elektranama, su pitanja o kojim treba da razgovaramo", kazala je Mihajlović.
 
Ona je istakla da je cena električne energije iz lignita danas dosta veća od cene energije proizvedene u hidroelektranama, solarnim parkovima i gasnim elektranama, zato što koristimo veoma loš lignit, koji nije isti kao onaj od pre 10 godina.
 
Potpredsednica Vlade je naglasila da su dokazane rezerve mineralnih sirovina po svim elaboratima vredne više od 250 milijardi evra i da su one veoma bitna komponenta zelene tranzicije.
 
Prema njenim rečima, Srbija raspolaže neverovatnim količinama bakra i zlata i posle nedavnog otvaranja rudnika Čukaru Peki postaćemo druga evropska zemlja po njihovoj proizvodnji.
  • Pićuka

    07.11.2021 16:02
    Za struju je uredu ali čuj "Prema njenim rečima, Srbija raspolaže neverovatnim količinama bakra i zlata i posle nedavnog otvaranja rudnika Čukaru Peki postaćemo druga evropska zemlja po njihovoj proizvodnji." Prihodi od rudne rente su porasli, za Bor, sa 3 na 9 miliona eura. Oni su zaradili na desetine miliona eura. Kakve mi koristi imamo od toga što se vodimo kao najveći izvozni bakra i zlata. Izvozimo sirovine. Bar da izvozimo kablove ili visoko dizajniran nakit pa ima efekta. "Mi" izvozimo bakar, Kinezi ga vuku kući, a istovremeno uvozimo kablove. Koja je ovo tajkunska država.
  • gloginje

    06.11.2021 17:27
    gloginje
    glog
  • Ko je Ko

    05.11.2021 08:57
    Au , pa narode čujte ovu, kod nje i hidroelektrane rade na gas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.