Nemačkoj potrebno još pola miliona radnika

Nemačkom tržištu rada, koje se suočava s velikim nedostatkom kvalifikovane radne snage u svim privrednim granama, potrebno je još pola miliona ljudi.
Nemačkoj potrebno još pola miliona radnika
Foto: Pixabay

Udruženja poslodavaca zahtevaju pojačano doseljavanje radnika, saopštava Institut nemačke privrede (IW) iz Kelna.

U Nemačkoj je od jula prošle do jula ove godine na tržištu rada nedostajalo više od pola miliona kvalifikovanih radnika, pokazala je studija tog instituta.
 
Registrovana su ukupno 537.923 nepopunjena radna mesta, a najviše problema sa zapošljavanjem stručne radne snage u proteklih 12 meseci bilo je u sektoru socijalnog rada.
U oblasti socijalnog rada nije popunjeno 20.578 radnih mesta – što je novi rekord, tvrde u IW.
 
"Radi se o stručnoj radnoj snazi koja nedostaje u socijalnom radu u školama, radu s mladima, decom i u staračkim domovima ili kod savetovanja zavisnika – dakle, na svim onim područjima gde je za rešavanje socijalnih problema potrebna ljudska podrška", navode autori studije Helen Hikman i Filic Koneberg.
 
Približan nedostatak stručnih radnika primećen je i kod vaspitača, gde je nepopunjeno 20.500 radnih mesta.
 
"U tom sektoru se radi o rekordnoj vrednosti. U staračkim domovima nedostaje 8.279 negovatelja, traži se i 16.974 elektrotehničara, a u sektoru zdravstva, odnosno nege bolesnika, potrebno je još 16.839 radnika“, navodi se u studiji.
 
Sve je komplikovanije naći stručnu radnu snagu i sanitarnim firmama, odnosno preduzećima koja se bave sistemima grejanja ili održavanjem klima-uređaja, njima nedostaje 14.013 radnika. Nemačke kompanije traže 13.638 informatičara, 12.060 fizioterapeuta, nedostaje i 11.771 tehničar za održavanje motornih vozila, kao i 10.562 profesionalna vozača.
 
Institut iz Kelna predviđa dodatno zaoštravanje situacije sa manjkom vozača na tržištu rada, uzimajući u obzir da su vozači natprosečno stari i s obzirom na to da nedostaje pomladak.
 
Predsednik udruženja poslodavaca iz metaloprerađivačke industrije Štefan Volf se zbog nestašice stručne radne snage zalaže za usvajanje novog zakona o doseljavanju.
 
"Potreban nam je zakon o doseljavanju kakav ima Kanada. Doseljenicima se mora obezbediti dugoročno pravo ostanka u Nemačkoj", zaključio je Volf.
  • Nenad

    15.08.2022 09:41
    nije zlato sve što sija
    ima i kod nas posla, ne mora da se ide vani. Vozač u Promove, rade se medjunarodne selidbe, posla nikad više, zarade su veoma velike i redovne. Sad će neko da izračuna da su u nemačkoj veće, ali to je nominalno, treba da se računa šta sa tim parama može da se kupi. Ko ovde zaradjuje iznad 1000 evra može komotno da živi, nema potrebe da se potuca po svetu.
  • Evo

    14.08.2022 07:13
    Prilike
    Za zgubidane ajdete nama ne trebate , gnjavite i ničim ne doprinosite našem razvoju!
  • Koviljka

    14.08.2022 02:38
    Nemačkoj treba još pola..
    Njima trebaju ROBOVI za minimalne plate i plaćanje poreza, istih !!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.