Povlađivanje investitorima: "To su milioni kojih se država sada odriče"

Naknada za konverziju prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem biće ukinuta izmenama zakona najverovatnije do aprila ili maja, najavio je resorni ministar Goran Vesić.
Povlađivanje investitorima: "To su milioni kojih se država sada odriče"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako piše Euronews Srbija, investitori smatraju da su kupovinom preduzeća u stečaju već platili pravičnu vrednost zemljišta i zato traže da se naknada ukine, dok stručnjaci ukazuju da bi se ukidanjem naknade država odrekla značajnog prihoda i da bi u tom slučaju bili oštećeni investitori koji su prethodnih godina platili konverziju. 
 
Kada je usvojen Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, najavljivan je kao pokretač građevinske industrije, a danas se navodi kao glavni krivac što pojedine investicije stoje. 
Zastoj je, kako navode stručnjaci, nastao zato što su vlasnici koji su kupili fabrike kroz privatizaciju i stečaj morali da plate naknadu državi ukoliko su hteli da grade nove objekte na mestu nekadašnjih državnih preduzeća. Pošto nisu hteli da plate, odustajali su od gradnje.
 
Oni su kupovinom tih firmi sticali pravo korišćenja zemljišta koje je ispod objekata, ali ako bi se odlučili da sruše fabriku da bi sagradili stanove ili poslovni prostor, odnosno ako su hteli da izvrše promenu prava na zemljištu, morali su da ga plate. Nadležni su sada izračunali da se državi više isplati da odustane od naplate naknade, jer smatraju da je ona razlog što investitori ne žele da grade i tvrde da je država zbog toga izgubila mnogo više novca, nego što je dobila konverzijom.
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je ranije da bi se ukidanjem konverzije oslobodilo 5.000 lokacija za gradnju. Vesić je rekao da je to usporilo investicije i otvaranje novih radnih mesta.
 
Mreža za restituciju: To je novac građana
 
Mile Antić iz Mreže za restituciju je za Euronews Srbija rekao da ukidanje plaćanja konverzije nije moguće. On je istakao da je Ustavni sud u svojoj odluci iz 2013. godine, bio veoma jasan i da je naveo da se pravo korišćenja može pretvoriti u pravo svojine, odnosno dati onima koji su trenutno zatečeni korisnici, samo uz tržišnu naknadu.
 
"To je novac građana, 50 odsto je trebalo da ide u budžetski fond za restituciju, a 50 odsto u budžete lokalnih samouprava gde se to zemljište nalazi. Druga stvar je to što se propis nije primenjivao ili se i primenjivao na pogrešan način", rekao je Antić.
 
Jasmina Radovanović, Šefica jedinice za imovinu i investicije Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i članica radne grupe za izmene Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine je rekla da je NALED uradio analizu efekata konverzije i da je ona pokazala skromne rezultate, kao i da je mali broj konverzija izvršen uz naknadu. 
 
"Od 2015. godine država je naplatila 7,7 miliona evra, a vrednost planiranih projekata, koji čekaju zbog nerešene konverzije je između 40 i 50 miliona evra. Nije tačno da će se graditi samo komercijalni sadržaji na mestima privatizovanih fabrika, postoji dosta fabrika koje žele da se prošire i moraju da iznajmljuju drugi prostor, jer zbog nerešene konverzije ne mogu da grade na svom zemljištu", rekla je Radovanović za Politiku.
 
Ona je istakla da su privrednici do tog zemljišta došli kroz privatizaciju i da oni smatraju da su kupovinom preduzeća stekli i platili i to zemljište. Radovanović je navela i primer da je kompanija podnela zahtev za plaćanje konverzije za oko tri hektara, čekala četiri godine i na kraju odustala, jer joj se traži da plati oko pola miliona evra za konverziju, a da je tržišna vrednost zemljišta oko 300.000 evra. 
RERI: Oni koji su platili naknadu biće oštećeni
 
Advokat Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Jovan Rajić je za Euronews Srbija izjavio da, iako su se pojavile mnoge informacije, javnosti ipak nije saopšteno zašto zakon nije primenjivan u prethodnom periodu. Prema njegovoj proceni, Ustavni sud će biti prinuđen da neminovno učestvuje u razrešenju ovog slučaja.
 
"I od strane ministra Vesića ni NALED-a koji je vrlo aktivan kada su u pitanju ove izmene zakona, slušamo kako on nije primenjiv, kako je država izgubila milione potencijalnih investicija u prethodnom periodu, ali kako je došlo do tog administrativnog zagušenja i zbog čega smo propustili toliko razvojnih prilika i zbog čega je građevinska industrija toliko izgubila to nigde nismo čuli", rekao je Rajić.
 
On je podsetio da je, kada je usvajan Zakon o konverziji zemljišta, tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali 2015. godine to najavljivao kao nešto što će pokrenutu građevinsku industriju i dovesti nove investicije. Rajić smatra da je pitanje kako je sada upravo to glavni razlog zašto investicije stoje. On ističe da je, po postojećim propisima, to trošak na koji su investitori morali da računaju, a da  će se nekim investitorima sada "skinuti ta obaveza sa dnevnog reda, dok se oni koji su to učinili, stavljaju u nepovoljniji položaj". 
 
"To su milioni kojih se država sada odriče", ukazao je Rajić.
  • Vidra

    13.02.2023 14:55
    Kaže se...
    U Srbiji se često za reč "krimilalac" koriste eufemizmi "biznismen" i "investitor".
  • Ha

    13.02.2023 07:38
    ?
    Ima li koja izmena zakona koja ne ide građevinskoj mafiju u korist? Zna se šta se dobija kupovinom firme u stečaju. Ako se dobila i pravo besplatne konverzije zemljišta cena firme u stečaju bi morala biti mnogo veća. Kupiš propalu firmu za male pare i prodaš zemljište ili gradiš na njemu za ogroman profit!
    Niko ne brani da kupci obnove proizvodnju, ali niko ne bi smeo da besplatno promeni nameću zemljišta. Uzmite primer recimo "Elektroporcelana". Kao neko ko je nekad radio tamo, mišljenja sam da bi ta fabrika radila da je imala lošiju lokaciju, a ne skoro u centru grada.
  • zgađen

    13.02.2023 07:09
    Još malo krađe
    Muljatori hoće da olakšaju muljatorima da lakše muljaju. Recept za stvaranje ekonomskog tigra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija