Sada i zvanično - objavljeno za koliko će minimalac biti povećan od januara

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Odluku o visini minimalne cene rada za period januar-decembar 2024. godine.
 Sada i zvanično - objavljeno za koliko će minimalac biti povećan od januara
Foto: 021.rs
Prema njoj će minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za narednu godinu biti povećana na 271 dinar po radnom času.
To znači da će minimalna cena rada umesto dosadašnjih 230 dinara biti povećana na 271 dinar po času, što je povećanje za 17,8 odsto, saopšteno je posle sednice.
"Nakon ovog rekordnog povećanja, minimalna zarada će iznositi 47.154 dinara, odnosno prosečno oko 401 evro mesečno. To će ujedno biti značajno iznad očekivane prosečne inflacije od 4,9 odsto u 2024. godini, što će uticati i na brže i značajnije približavanje minimalne zarade minimalnoj potrošačkoj korpi", navodi Vlada Srbije.
 
  • mićko

    14.12.2023 20:01
    A šta ćemo sa inflacijom mi koji radimo za 40 hiljada ceo mesec? Pitam se da li stvarno živim u Srbiji, slušajući kolika je minimalana zarada i prosečna, nisam više suguran. Možfa treba da nadjem još jedan posao pa lepo da rafim dan i noć onda mi ništa i ne treba. Do tada nek predsednik i ministri žive od 40 hiljadarki
  • Nikola

    15.09.2023 08:37
    X
    Tamana za parizer.
    Sećam se priloga od pre nekoliko godina kada su tadašnjeg poslanika radikalne stranke AV pitali da li bi pokušao da pregura mesec sa minimalcen. On im odgovorio da ne može.
    Pitam se da li bi sada uspeo ovaj proevropski AV da preživi na ovom "rekordnom" minimalcu.
  • Zemlja čudesa

    15.09.2023 08:00
    Malo matematike
    Ovo neslućeno bogatstvo i blagostanje koje se najavljuje stiže, pazite dobro, u februaru 2024. godine - za 5 meseci! Tada će plate zajedno sa tim "rekordnim povećanjem" vredeti manje nego trenutno jer će ih progutati poskupljenja energije i hrane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.